1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Sajtóközlemény - 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)


2022.01.17.

ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI ÉS ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

SAJTÓKÖZLEMÉNY

60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)


Az emberek világszerte, így hazánkban is egyre hosszabb ideig élnek. Az átlagos élettartam növekedése azonban önmagában nem elég, arra éppúgy törekednünk kell, hogy minél tovább megőrizzük az egészségünket, teljes életet élhessünk idősebb korunkban is. Mivel ezt a táplálkozási szokások is alapvetően befolyásolják, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé.

Közös érdekünk, hogy minél tovább maradjunk aktívak és egészségesek, ebben pedig kiemelten fontos szerepe van a táplálkozásunknak. Számos kutatás egyértelműen igazolja, hogy elegendő testmozgással, megfelelő mennyiségű és minőségű alvással, a lelki egyensúly fenntartásával és nem utolsósorban kiegyensúlyozott táplálkozással csökkenthető az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a koszorúér-betegség, az agyvérzés és egyes daganatos betegségek kockázata.

Itthon nem állt rendelkezésre egy, az idősebb korosztálynak szóló, naprakész, élelmiszeralapú táplálkozási ajánlás. Ezt a hiányt az OGYÉI pótolta, melynek szakértői először helyzetelemzést végeztek a 2009-es és 2014-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP), 60 éves és idősebb korosztályra vonatkozó adatainak összevonásával, valamint a Népegészségügyi felmérés 2018 és Biomarker vizsgálat 2019 adatainak elemzésével. Összegyűjtötték a nemzetközi és hazai táplálkozási ajánlásokat, vonatkozó irodalmakat, majd kidolgozták a tápanyag- és élelmiszercsoportok szerinti új hazai ajánlást, amely az energiaszükségleten túl az idősek vitamin- és ásványianyag-igényét is kielégíti. Az ajánlásban foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzésére, a gyakorlati kivitelezés segítésére, gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított, a közétkeztetési rendelet előírásaihoz igazodó, 2x14 napos, évszakpárok szerinti mintaétrendek is készültek. A mintaétrendekben feltüntetett ételek közül számos saját fejlesztésű, melyek receptjeit 1-1 gyűjtemény formájában az OGYÉI szintén közzéteszi a merokanal.hu/szakembereknek weboldalon. Az intézet 2021 nyarán online továbbképzést keretében is bemutatta az ajánlást és az annak alapját képező felméréseinek eredményeit az érintett korosztályt ellátó orvosok és egészségügyi szakdolgozók részére.

A nagy volumenű szakmai anyagok mellett az OGYÉI további szakmai segédanyagokat is biztosít az egészségügy, illetve az élelmezés területén idősekkel foglalkozó szakértőknek. Elkészült többek között egy élelmezésben dolgozó szakembereknek szóló kiadvány, amely az új táplálkozási ajánláshoz való igazodást étlaptervezési tanácsokkal, konkrét mennyiségi tanácsokkal és példákkal segíti.

Mivel az egyéni táplálkozási szokások megváltoztatásában az önellátó felnőtt lakosságnak van a legnagyobb szerepe, az intézet nagy gondot fordít arra, hogy az új táplálkozási ajánlást könnyen befogadható módon is közzétegye, a gyakorlatban való alkalmazhatóságot helyezve előtérbe. Ennek céljából elkészítette a 60+ egészség című kiadvány, amely számos praktikus tanácsot tartalmaz, a bevásárlástól kezdve a címkeolvasáson át az étvágy serkentéséig, és részletes adagolási útmutatót is magában foglal. A kiadvány online bárki számára hozzáférhető, nyomtatott formában az OGYÉI idősek otthonába, a célcsoport részvételével zajló rendezvényekre szervezett oktatásain is kiosztásra kerül. A lakosságnak szánt kiadványt rövidebb segédletek és az említett receptek és mintaétrendek egészítik ki, melyek elérhetők a merokanal.hu/60pluszegeszseg weboldalon és amelyekről a Merőkanál.hu – Élj könnyebben! Facebook-oldal is rendszeresen tudósít.

Az OGYÉI aktív médiatevékenységet is folytat ajánlás bemutatására és üzeneteinek széles körű terjesztésére, bízva abban, hogy munkájával hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon növekedjen az egészségben eltöltött életévek száma.

Az időseknek szóló új, nemzeti táplálkozási ajánlás a Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.


Frissítve: 2022.11.15 14:07