1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A nemzetközi PANGEA VII akció eredményei

111 ország közel 200 hatósága vett részt a PANGEA VII elnevezésű akcióban (2014. május 13-20.), melynek célkeresztjében ezúttal az internetes hamis gyógyszer-kereskedelem mögött álló szervezett bűnhálózatok voltak.

A PANGEA VII a résztvevő országok számát tekintve a legnagyobb világméretű összefogás, amelynek célja az internetes hamis gyógyszer-kereskedelem mögött álló bűnszervezetek feltérképezése és felszámolása. Az idei akció eredményeképp világszerte 1235 nyomozás indult el, több mint 19 000 illegális gyógyszerhirdetés tartalmazó közösségi médiafelületet és 10600 weboldalt tiltottak le, a vám- és más hatóságok 543 000 illegális gyógyszerforgalmazó honlapokhoz köthető csomagot ellenőriztek, melyből 20 000-et foglaltak le.

A PANGEA VII elnevezésű akciót az INTERPOL koordinálta a Vám Világszervezettel (WCO), a Permanent Forum on International Pharmaceutical Crime (PFIPC) szervezetével, az európai gyógyszerhatóságokat tömörítő Heads of Medicines Agencies Working Group of Enforcement Officers (WGEO) munkacsoporttal, a Pharmaceutical Security Institute-tal (PSI), valamint az Eurpollal együttműködve, a megvalósulást továbbá a Center for Safe Internet Pharmacies (CSIP), a G2 Web Services, a LegitScript, a MasterCard, a Microsoft, a PayPal és a Visa támogatta.

Az akcióban Magyarország részéről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Rendőrség valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (OGYÉI) vett részt.

A magyar hatóságok 49 olyan weboldalt azonosítottak be, amely kifejezetten a magyar fogyasztókat célozta meg. A hatóságok a próbavásárlások során 27 weboldalról rendeltek, melyből 20 teljesítette a gyógyszereket és étrend-kiegészítőket tartalmazó rendelést. A OGYÉI laboratóriuma 24 mintát vizsgált meg, melyből 8 bizonyult hamisítványnak, a többi pedig illegálisnak. A hamisítványnak bizonyult termékek a feltüntetettől eltérő hatóanyagot, vagy a feltüntetettől eltérő mennyiségű hatóanyagot tartalmaztak.

A vizsgált gyógyszermintákban azonosított hatóanyagok 67 %-a szexuális zavarok kezelésére alkalmazott, 26 %-a fogyasztó hatású, 7 % -a pedig anabolikus szteroid volt.

A laboratórium eredményei alapján a OGYÉI az illegális weboldalak üzemeltetői ellen feljelentést tesz az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező szervnél és kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását is.

 

Frissítve: 2017.11.13 16:43