1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A nemzetközi PANGEA VI akció eredményei

A világ gyógyszerhatóságai – köztük a magyar OGYÉI - az Interpollal, a WHO IMPACT csoportjával, a Vám Világszervezettel (WCO) és a Permanent Forum on International Pharmaceutical Crime (PFIPC) szervezetével együttműködve PANGEA VI néven akciót tartottak 2013. június 18. június 25. között. Az együttműködés a hamis és illegális gyógyszerek feketepiacának feltérképezése mellett kiemelt jelentőségűnek tartotta a közvélemény figyelmének felkeltését azokra a jelentős egészségügyi kockázatokra, amelyeket az interneten illegálisan árult gyógyszerek okozhatnak.

 Az akcióban 99 ország 201 hatósága vett részt. Magyarország részéről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV), a Rendőrség valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (továbbiakban: OGYÉI).

Az Interpol által összegzett nemzetközi statisztika szerint a Pangea VI akció során, egy hét alatt 9 610 illegális weboldalat tiltottak le. Csaknem 522 000 küldeményt ellenőriztek, ebből 58481 csomag került lefoglalásra, melyek összesítve csaknem 10 millió adag illegális, ill. hamisított gyógyszert tartalmaztak. A lefoglalt készítmények értéke megközelítőleg 41 millió USD. Az akció alatt 58 személyt tartóztattak le hamisított, ill. illegális gyógyszer gyártásának és kereskedelmének a gyanújával.

A NAV, a OGYÉI, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálya, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda közösen közel 200 illegálisan működő weboldalt tárt fel. Ezekről a hatóságok 14 esetben végeztek sikeres internetes próbavásárlást, melynek eredményeként 19 féle gyógyszer készítmény érkezett be. A OGYÉI laboratóriumának vizsgálatai alapján a 19 termékből 15 bizonyult hamisítványnak, 4 pedig illegálisnak. Hamisnak tekintjük azokat a gyógyszereket, amelyek azonossága, így pl. csomagolása, megnevezése, a hatóanyagokat, segédanyagokat és azok hatáserősségét jelölő összetétele, eredete, így a gyártója, a gyártó országa, stb. hamisnak van feltüntetve. Illegális gyógyszer pedig az, amely Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer, forgalmazása illegális, a gyártó semmilyen minőségi garanciát nem vállal.

A vizsgálati mintákban azonosított hatóanyagok 85 %-a potencianövelő, 15 %-a pedig fogyasztó hatású. 

A laboratóriumi vizsgálatok a hamisított készítmények mindegyikéről megállapították, hogy az eredetitől eltér a küllemük, méretük, tömegük. A készítmények több, mint 30 %-a a feltüntetettnél több hatóanyagot tartalmazott, 20 %-a pedig kevesebbet. A minták 40 %-nál más hatóanyagot lehetett kimutatni, mint amit a csomagoláson írtak. 1 készítmény pedig egyáltalán nem tartalmazott hatóanyagot. 

A laboreredmények alapján a OGYÉI az illegális weboldalak üzemeltetői ellen feljelentést tesz az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező szervnél és kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását is.

 

 

 

 

 

 


Frissítve: 2017.11.13 16:42