1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Országos felmérésekkel segíti az OGYÉI az elhízás elleni küzdelmet

Globálisan 2 milliárd embert érintő, az életminőséget, mentális egészséget is befolyásoló és jelentős gazdasági terhet is okozó egészségügyi probléma az elhízás, melynek visszaszorítása közös érdekünk. Erre hívja fel a figyelmet az október 11-i Elhízás Világnapja (World Obesity Day), melynek új időpontja 2020-tól március 4. lesz. Az elhízás komplex probléma, melynek megértéséhez és kezeléséhez rendszeres lakossági felmérésekre is szükség van. Hazánkban jelenleg két országos táplálkozási felmérés zajlik párhuzamosan, az EMMI támogatásával és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet koordinálásával.

 

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) keretében a felnőtt magyar lakosság, a Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat (Childhood Obesity Surveillance Initiative, röviden COSI) során pedig az első és második osztályos tanulók felmérése történik meg.

 

Az OTÁP-ban való részvételi szándékukat a KSH Európai lakossági egészségfelmérésében (ELEF) részt vevők október 1-ig online is jelezhették. A vizsgálat következő szakaszában az ELEF kérdezőbiztosai személyes interjúk keretében ajánlják majd fel az OTÁP-hoz való kapcsolódás lehetőségét. Az adatszolgáltatásért cserébe nem csupán ajándék okoskarkötőt ajánl fel az OGYÉI, de kérésre visszajelzést is ad a felmérésben részt vevőknek, táplálkozásukról, tápanyagbevitelükről. Az OGYÉI ezért minden érintettnek jó szívvel ajánlja a vizsgálatban való részvételt.

 

Már zajlik azoknak az egészségügyi szakembereknek az oktatása, akik az OTÁP során kérdőívet töltetnek majd ki a résztvevőkkel, átveszik tőlük a táplálkozási naplóikat, megmérik testmagasságukat, súlyukat, derékkörfogatukat, és rögzítik - a vizsgálati személyek által, az ajándék okoskarkötővel mért - napi lépésszámokat.

 

Október 1-től, ezzel párhuzamosan, a COSI felmérés keretében országosan 180 általános iskolában az első és második osztályos tanulók testmagasságának, testsúlyának és – szülői kérdőívek segítségével – táplálkozási és aktivitási szokásainak felmérésére is sor kerül. A Magyar Védőnők Egyesülete és az iskolavédőnők közreműködésével zajló felmérés október 31-én zárul.

 

Az OGYÉI nagyszabású vizsgálatainak eredményei nemzetközi összehasonlításra is alkalmasak lesznek és jövőbeli népegészségügyi programokat határozhatnak meg, illetve már futó beavatkozások értékelését segítik majd.

 

 

Budapest, 2019. október 11.
Frissítve: 2020.07.03 14:09