1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Közlemény a titán-dioxid alkalmazhatóságáról élelmiszerekben és gyógyszerekben

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2021. május 6-i véleménye nem tekinti biztonságosnak a titán-dioxid használatát élelmiszer-adalékanyagként.

A titán-dioxid (E 171) az élelmiszerek széles körében (48 élelmiszer-kategóriában) és gyógyszerekben is engedélyezett adalékanyag. Elsődleges technológiai funkciója az, hogy az élelmiszert/gyógyszert vizuálisan vonzóbbá tegye, megjelenését befolyásolja. Biztonságosságának kérdése az élelmiszeriparban már régóta foglalkoztatja a szakembereket.

Az EFSA az összes jelenleg rendelkezésre álló dokumentum alapján 2021. május 6-án publikált biztonsági értékelésében megállapította, hogy az összes jelenleg rendelkezésre álló bizonyíték alapján, minden bizonytalanságot figyelembe véve - különös tekintettel arra a tényre, hogy a genotoxicitással kapcsolatos aggály nem zárható ki - nem tudja megerősíteni az E171 biztonságosságát.

Az új értékelés során különösen figyelembe vették:

- a titán-dioxid 2016-os újraértékelése után keletkezett adatokat,

- az EFSA 2018. évi nanotechnológiai útmutatójának első használatához kapcsolódó adatokat, valamint

- kutatások eredményeit, különös tekintettel a titán-dioxid nanorészecskékkel folytatott kutatásokra.

Véleményében az EFSA ugyan nem állapította meg, hogy az E 171 genotoxikus, azonban a felmerülő aggályt kizárni sem tudta. A rendelkezésre álló adatok alapján a titán-dioxid elfogadható napi beviteli (ADI) értéke sem volt megállapítható.

Az EFSA véleménye alapján, a tagállamok és az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) bevonásával az Európai Bizottság módosította az élelmiszer-adalékanyagokról szóló rendeletet (1333/2008/EK), mely módosítás 2022. január 18-án jelent meg az EU Hivatalos lapjában (Bizottság (EU) 2022/63 Rendelete). A módosító rendelkezés 2022. február 7-én lépett hatályba.

A rendelet értelmében a titán-dioxid (E 171) adalékanyag felhasználásával készült élelmiszerek 2022. augusztus 7-ig hozhatók forgalomba. Ezen időpontot követően a titán-dioxidot tartalmazó élelmiszerek a készlet kifogyásáig, de legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük végéig maradhatnak kereskedelmi forgalomban.

A Bizottság az Európai Gyógyszerügynökséggel folytatott konzultációt követően a rendelet hatálybalépésétől számított három éven belül a gyógyszerek esetében felülvizsgálja a titán-dioxid színezékként történő felhasználásának megtartását vagy tiltásának szükségességét.

 Budapest, 2022. április 22.
Frissítve: 2022.05.02 19:44