Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához
Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához -
letölthető pdf
Az egészséges étrend
hozzájárul a gyermekek megfelelő szellemi és fizikai fejlődéshez, segít számos
megbetegedés kockázatát csökkenteni és megalapozni a felnőttkori táplálkozási
szokásokat.
A gyermekeket könnyű megtanítani az
egészséges táplálkozásra, amelyben a családnak és az iskolának egyaránt nagy
szerepe van. Az iskolában a gyermekek elsajátítják az egészséges táplálkozás
elméleti alapjait és a 2015-ben hatályba lépett közétkeztetési rendeletnek
köszönhetően az életkoruknak és szükségleteiknek megfelelő étkeztetésben
részesülhetnek. Ugyanakkor az intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy az
iskolában üzemelő büfé, étel- és italautomaták kínálata is a fiatalok
egészségét szolgálja.
A büfé és automaták kínálatára vonatkozó jogszabályok
Az iskolabüfék, étel-, italautomaták
kínálatának kialakításakor az árusítható termékekkel kapcsolatban a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a
köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI
rendeletet kell figyelembe venni.
A 129.§ (4) pontja
értelmében:
”A nevelési-oktatási intézményben, valamint a
nevelési-oktatási intézményen kívül a gyermekek, tanulók részére szervezett
rendezvényeken a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény hatálya alá tartozó termékek, továbbá alkohol-
és dohánytermék nem árusítható.”
(A különböző termékek VTSZ besorolását
illetően segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tud nyújtani vagy a termék
gyártójától, első magyarországi forgalmazójától tud információt kérni.)
A 130. § (2) pontja alapján:
(2) * Ha a nevelési-oktatási intézmény fenntartója
vagy az intézmény vezetője - amennyiben erre az intézmény szervezeti és
működési szabályzata feljogosítja - megállapodást kíván kötni az intézményben
üzemelő élelmiszerárusító üzlet vagy áruautomata működtetésére, döntéséhez
beszerzi az iskola-egészségügyi szolgálat szakvéleményét. Az
iskola-egészségügyi szolgálat abban a kérdésben foglal állást, hogy az
árukínálat megfelel-e az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak,
továbbá hogy tartalmaz-e olyan terméket, amely alkalmas lehet a tanuló
figyelmének, magatartásának olyan mértékű befolyásolására, hogy azzal
megzavarja a nevelési-oktatási intézmény rendjét, vagy rontsa a nevelő-oktató
munka hatékonyságát.
Az iskolai büfék ellenőrzése
Az iskolai büfék kínálatára vonatkozóan hatósági
ellenőrzési feladatokat a népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalok
munkatársai végeznek. Elérhetőségük megtalálható a www.kormanyhivatal.hu
oldalon.
Az OGYÉI arra bátorítja az iskola-egészségügyi
szolgálatot, illetve az iskola vezetőségét, hogy végezzen rendszeres
árukínálat-ellenőrzést, és szükség esetén kezdeményezze az árukínálat
megváltoztatását. Az árukínálattal kapcsolatban lehetőség szerint kérjék ki a
szülők, tanulók véleményét is; biztosítsanak lehetőséget a javaslattételre és a
fogyasztók észrevételeit közvetítsék a büfé, automaták üzemeltetői felé.
Az OGYÉI legutóbbi, 2017-es közétkeztetési felmérése
keretében részben az iskolai büfék kínálatát is vizsgálta. A felmérésről készült
kiadvány itt érhető
el.
Ajánlás a büfé kínálatához
Az alábbi segédlet a
táplálkozás-egészségügyi szempontok és a vonatkozó jogszabályok figyelembe
vételével kíván segítséget nyújtani az iskolabüfék választékának
kialakításához. A segédletben megfogalmazottaktól való eltérés csak abban az
esetben vonhat szankciót maga után, amennyiben a népegészségügyi termékadóról
szóló törvény hatálya alá tartozó termék kerül árusításra az iskolai büfében.
Az egyes élelmiszercsoportok esetében bemutatjuk az iskolabüfé kínálatába
ajánlott élelmiszereket, emellett kitérünk arra, ha az élelmiszercsoporton
belül valamely termékek a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartoznak,
ezért nem árusíthatók. Azt is jelöljük, ha egy termékcsoport ugyan nem tartozik
a népegészségügyi termékadó hatálya alá, de árusítását táplálkozás-egészségügyi
szempontból nem javasoljuk.
Az Országos Gyógyszerészeti
és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Segédlet
az iskolabüfék árukínálatának kialakításához című útmutató a Magyar
Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) ajánlásával teszi közzé.
Az iskolabüfé működéséhez további
segítséget nyújt a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmány-biztonsági Igazgatóság
(ÉTbI), Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály szerkesztésében
elkészült ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI
GYAKORLATÁHOZ című kiadvány is.
Javaslat diétás árukínálat biztosításához
Hazánkban is egyre inkább emelkedik azoknak a száma,
akik valamely élelmiszer alkotóra érzékenyek, allergiásak (gluténérzékenyek,
tejfehérje-allergiásak stb.). A nekik megfelelő árukínálat biztosítása
megkönnyíti a mindennapjaikat, hozzájárul a gyermekek közösségbe való
beilleszkedéséhez. Számukra különösen fontos, hogy egészségük megőrzése
érdekében az élelmiszerekben található lehetséges allergén anyagokról
egyértelmű tájékoztatást kapjanak. A nekik szánt élelmiszereket- a
keresztszennyeződések elkerülése céljából - előrecsomagolt formában, jól
látható felirattal, jelöléssel ellátva, a többi élelmiszertől elkülönítve,
javasolt a büfében, élelmiszer-automatában kínálni.
Az Országos Gyógyszerészeti és
Élelmezés-egészségügyi Intézet által összeállított „Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához” anyagot a Magyar Dietetikusok
Országos Szövetségének (MDOSZ) ajánlásával teszi közzé.
1.Húsok
AJÁNLÁS
A büfé választékban a sovány húsok különféle szendvicsekben (például baromfi- és sovány sertéshúsból készült natúrszeletként) jelenhetnek meg.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
-Szendvicsek:
-
Sült húsos szendvics (teljes kiőrlésű/korpás/magvas vagy rozsos zsemle/kifli/kenyér, margarin, zöldség, sovány sült hús)
-
Sült húsos tortilla (teljes kiőrlésű tortilla, saláta, sovány sült hús)
-
Sült húsos hamburger
-Húsos saláták
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
2.Húskészítmények
AJÁNLÁS
A büfék kínálatában elsősorban sovány húskészítményekre van szükség (pl.: baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott). Felhasználhatók szendvicsben vagy saláta részeként.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
-Szendvicsek:
-
Felvágottas szendvics (teljes kiőrlésű/korpás/magvas vagy rozsos zsemle/kifli, kenyér, margarin, zöldség, sovány felvágott)
-
Meleg szendvics (teljes kiőrlésű kenyér/kifli, sajt, zöldség, sovány felvágott)
-
Pizza (teljes kiőrlésű tészta, sajt, zöldség, sovány felvágott, szósz)
-
Saláták
-
Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
3.Belsőségek, belsőségkészítmények
AJÁNLÁS
A belsőségek önállóan nem jelennek meg a büfékínálatban, csak készítményként. Felhasználhatók szendvicsek készítéséhez.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Májkrémes szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, baromfi májkrém, zöldség, esetleg mustárral)
- Kenőmájas meleg szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, kenőmájas, sajt, mustár)
- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
4.Halak, halkonzervek
AJÁNLÁS
Kedvező élettani hatása miatt hetente legalább egyszer javasolt halat fogyasztani. Halkonzervekből halas szendvics, saláta, hamburger készíthető, igény szerint.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Halas szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, halkrém konzerv halból, citromlével, margarinnal, zöldség)
- Halas saláta
- Zöldséges halfasírtos hamburger
- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
5.Tej, kefir, joghurt
AJÁNLÁS
A tejnek, tejtermékeknek a gyermekek táplálkozásában kiemelt jelentősége van, ezért állandóan jelen kell lenniük a büfékínálatban. Nem elég, ha a gyerekek tudják, hogy a tej, tejes italok és tejtermékek fontosak a szervezetük számára, hanem meg is kell találniuk ezeket a termékeket a büfében.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Tej (2 dl-es, iskolatej formában, vagy adagolva)
- Tej alapú turmixital (ízesített, illetve gyümölcsös)
- Joghurt (gyümölcsös, müzlis, natúr)
- Joghurtital (poharas vagy adagolva) 50% feletti tejhányaddal
- Kefir
- Tejtermék desszertek (joghurthab, puding)
- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
6.Sajt, túró
AJÁNLÁS
Nagyon fontos, hogy a sajt és túró, mint tejtermékek, rendszeresen megtalálhatók legyenek a büfé kínálatában. A szeletelhető kemény, illetve félkemény sajtok szendvicsek részeként, a kockasajt szintén szendvicsben vagy önállóan, darabonként árusítható. Natúr és ízesített sajtokkal bővíthető a választék. A sajt- illetve túrókrémek elsősorban szendvicsek elkészítéséhez használhatók fel, de önállóan, 1 adagos formában is árusíthatók. Mindkettőből többféle ízesítés létezik és jön szóba az iskolai büfé kínálatában (natúr, zöldfűszeres, snidlinges, tavaszi túró, körített túró, stb.).
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Sajtos szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, rozsos zsemle, margarin, zöldség, szeletelt sajt vagy kockasajt)
- Túrókrémes szendvics (korpás zsemle, tavaszi vagy körített túró, zöldség)
- Túrókrém, sajtkrém (kis adagokban)
- Tejtermék desszertek (krémtúró)
- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
7.Margarin, vaj, vajkrém
AJÁNLÁS
Szendvicsek elkészítéséhez kerül felhasználásra.
Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető termékekben.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
8.Cukor, méz
AJÁNLÁS
Cukor és méz a helyben készült italok édesítésére használható. A hozzáadott cukor-tartalom minél kevesebb legyen a helyben készített termékekben (ha korábban 2 teáskanál cukor volt egy pohár teában, akkor ezentúl 1 teáskanál legyen, de 2 dl italba maximum 2 közepes kiskanál cukor javasolható).
Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető termékekben.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
9.Gabonapelyhek, müzli-, és gabonakészítmények
AJÁNLÁS
A változatos táplálkozás érdekében gabonafélékből is naponta többfélét javasolt fogyasztani, ezekből legalább az egyiknek teljeskiőrlésűnek javasolt lennie! A gabonapelyhek, müzlik jó alternatívák lehetnek erre. Fontos, hogy az alacsonyabb cukortartalommal rendelkezőt válasszuk.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Müzli-szeletek
- Teljes értékű gabonát tartalmazó kekszfélék, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyerek
- Gabonapelyhek natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)
- Natúr (nem édesített) müzli, natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
- Előre csomagolt, hozzáadott cukrot tartalmazó kekszek, nápolyik, ostyák, amelyek összcukortartalma 25 gramm feletti 100 gramm termékben.
- Előre csomagolt, 1 gramm/100 gramm só feletti gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termék, kivéve a kenyeret és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm só/100 gramm sótartalmú sütőipari terméket, pl.: sós puffancs, sós kekszek, ízesített sós pálcák, sós perecek.
10.Kenyérfélék, péksütemények
AJÁNLÁS
A kenyérből, zsemlékből illetve kiflik választékából elsősorban a teljes kiőrlésűek kerülhetnek a büfé polcaira. A péksütemények közül a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatok legyenek jelen a napi választékban. A cukrozott pékáru kínálata kerülendő!
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Szendvicsekbe: teljes kiőrlésű/korpás/magvas vagy rozsos zsemle/kifli
- Túrós pogácsa, túrósbatyu (50%-ban teljes kiőrlésű lisztből, amennyiben só-, cukortartalma megfelel az előírásoknak)
- Sajtos, magvas pogácsa
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
- Előre csomagolt, hozzáadott cukrot tartalmazó termékek: egyes cukrászsütemények, egyes pékáruk, amelyek összcukortartalma 25 gramm feletti 100 gramm termékben pl.: diós ízesítésű kalács, előre csomagolt csokis kakaós csiga.
- Előre csomagolt, gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termékek, amelyek sótartalma 1 gramm feletti 100 gramm termékben. Kivételt képeznek a kenyerek és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm só/100 gramm sótartalmú sütőipari termékek, pl.: sós pogácsa, sós croissant.
11.Burgonya
AJÁNLÁS
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Alacsony zsír- és sótartalommal készült saláták, pl.: tojásos vagy húsos, vagy halas- zöldséges burgonyasaláta
- Kevés zsiradék és só hozzáadásával készült hasábburgonya
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
Előre csomagolt burgonya felhasználásával készült, sütött, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termékek, ha sótartalmuk meghaladja az 1 gramm só/100 gramm mennyiséget, pl.: egyes chipsek.
12.Zöldségfélék
AJÁNLÁS
A zöldségfélék rendszeres és bőséges fogyasztásának szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket megelőző hatását számos nemzetközi vizsgálat igazolta. A zöldségfélék kínálata elválaszthatatlan része az iskolai büféknek. Nyersen, tisztítva kínálhatók, vagy szendvicsek, saláták összeállításához javasoltak. Minden szendvics tartalmazzon zöldséget is. Felhasználhatók saláták alapanyagaként is. A salátaönteteknek két alaptípusa jöhet szóba: natúr, vagy ízesített joghurtos/kefires; és ecetes-olívaolajos).
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Joghurtos kukoricasaláta reszelt sajttal
- Vegyes saláta hamis majonézzel
- Görög saláta (vagy ehhez hasonló jellegű saláta, olíva olajos, ecetes öntettel)
- Saláta-mix (idény szerint kapható friss, aprított zöldségkeverék öntettel vagy anélkül, esetleg olajos magvakkal, sajttal, túróval, sonkával dúsítva)
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
13.Gyümölcs
AJÁNLÁS
A gyümölcsök rendszeres és bőséges fogyasztása a zöldség-és főzelékfélékhez hasonlóan betegségmegelőző hatású, ezért a gyümölcsök nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak, valamint az iskolai büfé-kínálatnak is.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Friss gyümölcsök, az évszaknak megfelelően
- Friss gyümölcsökből készült saláta az évszaknak megfelelően
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
14.Tojás
AJÁNLÁS
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Tojás keményre főzve salátához alapanyagként
- Tojás szeletelve szendvicsek készítéséhez
- Tojás szendvicskrém formájában
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.
15.Olajos magvak
AJÁNLÁS
Az olajos magvak zsírsavösszetétele az egészségre nézve kedvező hatású lehet, azonban energiatartalmuk magas, így fogyasztásuk csak kis mennyiségekben javasolt. Felhasználható kis csomagolásban: tisztított natúr napraforgómag, tökmag, mandula, dió, „diák csemege”.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Natúr olajos magvak
- Natúr olajos magkrémes kenyerek alkalmanként kínálva
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
- Azon előrecsomagolt termékek, melyek sótartalma ≥1 gramm/100 gramm a termékben. Pl.: egyes tésztabundás olajos magvak, egyes sózott olajos magvak.
16.Lekvár
AJÁNLÁS
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Lekváros kenyér (teljes kiőrlésű kenyér, extradzsem, különleges minőségű lekvár)
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
- Előrecsomagolt termékként forgalomba hozott dzsem, gyümölcskocsonya, gyümölcsíz, püré és krém, amely hozzáadott cukrot tartalmaz és cukortartalma meghaladja a 35 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti extradzsem, extrazselé, marmelád és különleges minőségű lekvárok kivételével.
AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:
- Mindennapos kínálatban lekváros kenyér.
17.Rostos üdítők
AJÁNLÁS
A folyadék pótlására a víz a legalkalmasabb. Változatosságképen alkalmanként fogyasztható 100%-os gyümölcslé vagy zöldséglé.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- 100%-os gyümölcslé
- 100%-os zöldséglé
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
- Előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó és 8 gramm cukor/100 milliliter mennyiséget meghaladó összcukortartalmú gyümölcs-, és zöldséglé (cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is), a legalább 25% gyümölcs-, illetve zöldséghányadot tartalmazó nektárok, gyümölcslevek és zöldséglevek kivételével.
18.Egyéb italok
AJÁNLÁS
A szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizeknek mindenképpen helye van az egészséges iskolabüfé kínálatában. Koffeintartalmú („energia-italok”, kávé) és alkoholtartalmú italok nem tartoznak az iskolabüfé kínálatába, kivéve a természetes koffeintartalmú kakaós és csokoládéitalokat, teákat.
Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:
- Víz:1/2 illetve 0,33 literes kiszerelésben ajánlott
- Szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizek
- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:
- Előre csomagolt cukrozott üdítők (amennyiben összcukortartalmuk ≥8 gramm/100 gramm) Pl.: cola, gyömbér, tonik stb.
Az OGYÉI javaslatai között nem szereplő termékkörök:
Csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer készítmény, praliné:
A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt, csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer készítmények és pralinék, a legalább 50%-ban tejalapanyag felhasználásával készült termékek kivételével, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak és összcukortartalmuk meghaladja a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget és kakaótartalmuk 40 gramm/100 gramm-nál alacsonyabb.
Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
A nem érintett termékek csakkis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak!
Fagylalt, más ehető jégkrém:
A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó fagylaltok és más jégkrémek, amelyek összcukortartalma meghaladja a 25 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, ide nem értve azon termékeket, amelyek legalább 20 gramm méz/100 gramm mennyiséget tartalmaznak, feltéve, hogy cukortartalmuk nem haladja meg a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.
Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
A nem érintett termékek csakkis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak!
Cukoráru, beleértve a fehércsokoládét is, kakaótartalom nélkül:
A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó cukoráruk, beleértve a kakaótartalom nélküli fehércsokoládét is, amelyek összcukortartalma meghaladja a 25 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, ide nem értve azon termékeket, amelyek legalább 20 gramm méz/100 gramm mennyiséget tartalmaznak, feltéve, hogy cukortartalmuk nem haladja meg a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.
Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.
A nem érintett termékek csakkis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak!
Energiaitalok:
Minden előre csomagolt termékre vonatkozik a népegészségügyi termékadó így egyik sem árusítható az iskolai büfékben, automatákban.