1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Illegális termék forgalmazása kapcsán visszaélnek az OGYÉI nevével

Számos olyan készítmény kerül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) látókörébe - lakossági vagy a szakmától érkező bejelentés útján -, melyet súlyos betegségben szenvedőknek ajánlanak gyors és teljes gyógyulást ígérve, túlzó és megtévesztő állítások kíséretében, sok esetben híres intézmények, neves szakemberek arcát, nevét jogtalanul használva.

Az utóbbi időszakban több, külföldi szerveren működő honlap esetében tapasztaltuk, hogy az OGYÉI nevét is felhasználva próbálnak bizalmat kelteni a gyanútlan vásárlókban annak érdekében, hogy a Normalife termék vásárlására buzdítson. A készítménnyel kapcsolatban elmondható, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy a Normalife kapszula bármely internetes weboldalról történő rendelése és alkalmazása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat, a bizonytalan összetétel és minőség, illetve a betegség kezelése során alkalmazott gyógyszerek, megfelelő kezelési mód elhagyása miatt. Amennyiben a készítmény használatára valamilyen okból mégis sor került, azt feltétlenül a kezelőorvos tudomására kell hozni. A készítménnyel összefüggésben az OGYÉI elrendelte a látókörébe került honlapok üzemeltetőjénél a weboldal eltávolítását.

Tekintettel arra, hogy illegális kereskedelemről van szó, a vásárlás során történő probléma esetén a fogyasztóvédelmi jogok-, illetve az ismeretlen eredetű készítmények alkalmazása következtében esetlegesen fellépő egészségkárosodás okán követelt kártérítési igény nem érvényesíthető. Éppen ezért intézetünk minden szükséges jogi lépést megtesz, hogy ezek az illegális, egészségre veszélyes termékek reklámozását, forgalmazását megszüntethesse. Ennek keretében az OGYÉI szorosan együttműködik a társhatóságokkal (NÉBIH, GVH, NNK), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, a Rendőrséggel, valamint a NAV-val, ugyanakkor a készítmények terjedését a fogyasztók tudatos döntései szoríthatják vissza a legeredményesebben. Ehhez szükséges, hogy a betegek fel tudják mérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha bizonytalan eredetű és minőségű „gyógyszereket” használnak. Az OGYÉI hamis gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatása ide kattintva érhető el.

Az OGYÉI arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben arra gyanakodnak, hogy illegális gyógyszerrel találkoznak, haladéktalanul jelentsék azt a következő elérhetőségen:

E-mail: hamisgyogyszer@nngyk.gov.hu

Telefon: 061 886 9300 /130-as mellék

Frissítve: 2020.09.23 16:21