1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
Forgalmazói regisztráció

Gyógyszer mellékhatás-bejelentés

A gyógyszerek szedése a gyógyító hatás mellett kellemetlen, akár veszélyes mellékhatások kialakulásával is járhat.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egyik feladata az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek engedélyezése, illetve a forgalomba hozatalt követő felügyelete, melybe a farmakovigilancia (gyógyszerbiztonsági felügyelet) is beletartozik.

A farmakovigilancia szó a gyógyszerek (=farmakon) folyamatos, éber megfigyelését (=vigilare) jelenti. Feladata, hogy az engedélyezést követően biztosítsa a gyógyszerek biztonságos alkalmazását, illetve azt, hogy a gyógyszerek alkalmazásából származó előnyök folyamatosan meghaladják a kockázatokat. Ennek érdekében nyomon követi és felülvizsgálja a gyógyszerek kockázataira vonatkozó új adatokat az előnyökkel összevetve, és szükség esetén módosítja a gyógyszerek használatára vonatkozó útmutatást. Súlyos közegészségügyi kockázat esetén előfordul, hogy a felelős hatóság visszavonja az érintett gyógyszer engedélyét.

A fentiekből következően, a farmakovigilancia feladata pl. a mellékhatás-bejelentések kezelése és kivizsgálása, de emellett számos más tevékenységet is ellát.

Mellékhatások bejelentése

A gyógyszerhasználat biztonságossága annál jobban szavatolható, minél több információval rendelkezünk a gyógyszerekkel kapcsolatban.

A gyógyszerek használata során tapasztalt mellékhatások bejelentése elsődleges eszköze annak, hogy a gyógyszerhatóság (OGYÉI) információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól, és szükség esetén intézkedéseket hozzon azok csökkentésére, kezelésére.

 

A gyógyszerek alkalmazása kapcsán tapasztalt mellékhatások bejelentésére egyaránt lehetőségük van az egészségügyi szakembereknek, illetve a betegeknek és/vagy hozzátartozóiknak; tehát bárkinek, akinek a gyógyszerhasználattal feltételezhetően összefüggő nemkívánatos hatás a tudomására jut.

A lap alján lévő menüből választva mellékhatást jelenthet be az OGYÉI-nek, valamint további tájékoztatást kaphat a mellékhatás-bejelentések hatósági kezelésére és a gyógyszerek biztonságos alkalmazására vonatkozóan.

Ne feledje:

A GYÓGYSZEREK BIZTONSÁGA RAJTUNK MÚLIK! A mellékhatások bejelentésével mindenki tehet a gyógyszerek biztonságosabb használatáért! 

A svéd Uppsala Monitoring Center mellékhatás-bejelentésre felhívó kampányának videóját ITT tekintheti meg magyar felirattal, melynek jelmondata: Mindig mondd el! (Take and tell) 

Betegek/lakosság részére szóló gyógyszerbiztonsági tájékoztatók és mellékhatás-bejelentési lehetőségek

Egészségügyi szakembereknek szóló gyógyszerbiztonsági tájékoztatók és mellékhatás-bejelentési lehetőségek

Tegyen Ön is a gyógyszerbiztonságért!

Frissítve: 2021.12.08 16:19