1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
Forgalmazói regisztráció

Gyakran ismételt kérdések

1. Mit jelent a COSI rövidítés? 

A COSI az angol Childhood Obesity Surveillance Initiative mozaikszava, amely magyar megfelelője a Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat.

2. Mi a COSI célja?

A vizsgálat célja, hogy a résztvevő országokban a WHO által előírt egységes módszerekkel gyűjtsön adatokat a gyermekek tápláltsági állapotáról és annak időbeli változásáról. A COSI lehetővé teszi a nemzetközi összehasonlítást, célzott beavatkozások, egészségfejlesztő programok kidolgozását, illetve a beavatkozások eredményességének monitorozását.

3. Miért van szükség a COSI-ra?

A gyermekkori elhízás előfordulási aránya fokozatosan nő. Ez sajnos nem csupán esztétikai probléma, hanem már gyermekkorban is számos betegség előfordulásának kockázatát növeli (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió). Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk felvenni a harcot az elhízás ellen, jó minőségű adatokra van szükségünk a probléma előfordulásáról. A COSI felmérés ebben nyújt egyedülálló segítséget a területen dolgozó szakemberek és a döntéshozók számára.

4. Miben rejlik a COSI sikeressége? 

Tudományosan megalapozott.

Nemzetközileg elfogadott és Európa szerte egységes vizsgálati módszert alkalmaz.

Nemzetközi összehasonlítást tesz lehetővé.

Felkészült és tapasztalt védőnők végzik a mérést.

5. Miért jó, ha szülőként beleegyezem a vizsgálatba és hozzájárulok az adatkezeléséhez?

Fontos számunkra, hogy a kiválasztott iskolákból és osztályokból valamennyi gyermek részt vegyen a felmérésben, hiszen az Ön gyermeke fogja képviselni azokat a hasonló korú és körülmények között élő gyerekeket, akik nem vesznek részt a vizsgálatban.

A COSI keretében mért adatokat név nélkül, személyazonosításra alkalmatlan módon dolgozzuk fel és tároljuk. Az adatokat az OGYÉI és a nemzetközi adatbázissal rendelkező WHO használja fel, kizárólag a felmérés céljaira. Az adatokat szigorúan bizalmasan kezeljük, betartva a személyes adatok védelméről szóló illetve az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvényeket.

6. Milyen adatokat gyűjtünk?

A COSI kötelező és választható elemekből felépülő vizsgálat. A kötelező elemek a testsúly és testmagasság mérése, illetve az iskolai kérdőív egyes részei. A választható elemek száma egyre bővül. Ide tartoznak az iskolai kérdőív egyes részei, illetve a szülői kérdőív.

7. Kik a résztvevők?

A COSI Európa szerte a 6-9 éves, Magyarországon a 7 éves gyerekeket vizsgálja és országos reprezentatív minta alapján becsüli az alultápláltság és az elhízás előfordulását. A WHO országonként 2800 fős mintát javasol, amivel már megfelelő pontossággal becsülhető a magyarországi 7 évesek tápláltsági állapota. A COSI-ban 180 általános iskola első és második osztályos tanulói - iskolánként kb. 50 fő – vesznek részt.

8. Mikor zajlik a vizsgálat?

A 2019/20-as tanév első félévében, előreláthatóan 2019 október 1. és 31. között. A felmérés országosan 180 iskola egy 1. és egy 2. évfolyamában zajlik majd (iskolánként kb. 50 tanuló részvételével), az iskola-egészségügyi szűrések részeként.

9. Mikor volt az első COSI felmérés Magyarországon?

A COSI felméréshez hazánk 2010-ben csatlakozott a WHO Európai Irodája és az Egészségügyi Minisztérium között létrejött kétoldalú szerződés keretében.

10. Hogyan zajlik a gyermekek tápláltsági állapotának felmérése?

A COSI az éves iskola-egészségügyi szűrések részeként zajlik. A méréseket az iskolavédőnő fogja végezni, nagy körültekintéssel és odafigyeléssel: az eredményeket sem az osztálytársak, sem a tanárok nem ismerhetik meg, a lányokat és a fiúkat külön, könnyű ruházatban, pl. tornaruhában fogja mérni.

12. Hányan vesznek részt a vizsgálatban?

A COSI-ba került iskolák listáját a WHO által előírt protokoll szerint állítottuk össze. A felmérés országosan 180 véletlenszerűen kiválasztott általános iskolában zajlik. A tervezett tanulói létszám összesen 7200 fő.

13. Mi történik, ha a gyermekem a vizsgálat napján hiányzik az iskolából?

Ha gyermeke a vizsgálat napján hiányzik, az iskolavédőnő később fogja gyermekét megmérni. Ebben az esetben gyermeke adatai nem kerülnek bele a COSI adatbázisba.

14. A vizsgálatban való részvétel kötelező?

Örömmel fogadjuk, és számítunk rá, hogy gyermeke részt vesz a felmérésben, azonban fontos tudni, hogy gyermeke a részvételtől bármikor – minden indoklás nélkül – elállhat, mely nem jelent Ön vagy gyermeke számára semmiféle hátrányt.

15. Hol találok bővebb információt a felmérésről?

Kérdésével bizalommal fordulhat munkatársainkhoz a whocosi@ogyei.gov.hu e-mail címen.


Frissítve: 2019.08.05 10:52