1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Európai uniós jó gyakorlat lett a transzzsírsav-tartalomra vonatkozó magyar korlátozás

Hazánkban 2014 óta van érvényben az népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet, amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transz-zsírsav (TFA) tartalmát. A magyar szabályozás 2019-ben bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára.

A rendelet népegészségügyi jelentősége

2014. február 18-tól hatályos a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről szóló 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet, melynek célja a lakosság TFA-bevitelének visszaszorítása. Tudományos bizonyítékok igazolják ugyanis, hogy a túlzott transzzsírsav-fogyasztás káros az egészségre és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A nemzetközi ajánlások a napi energiabevitel 1%-át nem meghaladó transzzsírsav-fogyasztást javasolnak.

Magyarország ezzel azoknak az országoknak a sorába illeszkedett, melyek a lakossági TFA-fogyasztás csökkentésére a - nemzetközi kutatások tapasztalatai alapján - leghatékonyabb megoldást, az élelmiszerek ipari eredetű TFA-tartalmának jogi korlátozását vagy tiltását vezették be.

Az OGYÉI szerepe

A rendelet előírásai szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) TFA-méréses ellenőrzéseket végez, és az adatokat továbbítja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI). Az OGYÉI a mérési adatokból adatbázist alakít ki, felméri a lakosság transzzsírsav-bevitelét, figyelemmel kíséri a lakosság számára értékesített élelmiszerek zsírsav-összetételének változását, laboratóriumi vizsgálatokat végez.

Az OGYÉI jogelődje, az OÉTI, a kezdetektől részt vett a rendelet előkészítésében, amelynek alapját az intézet több száz élelmiszert magába foglaló transzzsírsav-mérési adatbázisa adta. Az intézet végezte (a WHO-val együttműködve) a rendelet első hatásvizsgálatát 2016-2017-ben, melynek keretében a piacon elérhető egyes élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának ellenőrzésére és a lakosság TFA-bevitelének becslésére került sor.

2010 és 2016 között összesen 1586 termék (köztük kiemelten cukrászsütemények, finompékáruk, édes kekszek és nápolyik, csokoládék és a bevonómasszával készült termékek, illetve növényi zsiradékok) TFA-tartalma került meghatározásra.

A 2016-os hatásvizsgálat eredményei alapján a rendelet elérte célját. Az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság TFA-bevitele is.

A hatásvizsgálat a 2018/2019-es WHO-BCA projekt keretében folytatódik, első eredményei 2019 szeptemberére várhatók. Az OGYÉI ezúttal azt vizsgálja, hogy az élelmiszeripar, a rendelet hatására milyen zsiradékra cserélte a káros transz-zsírsavakat tartalmazó, részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. A vizsgálat élelmiszerek zsírsavösszetételének mérésével zajlik, a Táplálkozás-epidemiológia Főosztály és az OGYÉI élelmiszerkémiai laboratóriumának együttműködésével.

Nemzetközi szintű jó példa

2018 szeptemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rendeletet, jó gyakorlatként bemutatta az Európai Bizottságnak. A Bizottság egységes szempontrendszer szerinti bírálata nyomán a rendelet bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, amely a Jó Gyakorlat Portálon (Best Practice Portal) bárki számára elérhető.

2019. június 19-én a Bizottság elismerő oklevelet adott át az OGYÉI-nek, melynek vezetősége ezúton is köszönetet kíván mondani a népegészségügyi jelentőséggel bíró rendelet bevezetésében fontos szerepet vállaló Egészségügyi Államtitkárságnak, kiemelten dr. Biró Krisztina, főosztályvezetőnek és az OÉTI korábbi főigazgatójának, professzor dr. Martos Évának.

Frissítve: 2020.07.03 14:04