1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Elhunyt Prof. Dr. Paál Tamás

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Paál Tamás szakgyógyszerész, a kémiai tudomány kandidátusa, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora, intézetünk tanácsadója, az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi főigazgatója 2021. március 27-én elhunyt.

Prof. Dr. Paál Tamás pályáját gyógyszerészként kezdte, ezt követően vegyész szakmérnökként diplomázott. 1978-tól az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársa, 1979-től a kémiai osztály vezetője. 1984-től – több mint 20 évig – az intézet főigazgatójaként tevékenykedett. Munkája során a szakmai feladatok minél magasabb szinten történő ellátására, munkatársaival való szoros együttműködésre törekedett. 1984-től több egyetemen, így a Semmelweis Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is folytatott oktatói tevékenységet. 2002 és 2007 között a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerfelügyeleti Intézetének igazgatója volt, majd 2013-tól a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben emeritus egyetemi tanárként dolgozott.

Nyugdíjasként a tanítás mellett részt vett szakmai csoportok munkájában: amellett, hogy a WHO-nak gyógyszermellékhatásokra vonatkozó értékeléseket készített, a szervezet gyógynövény munkacsoportjának tevékenységét segítette.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkájában tudományos tanácsadóként haláláig részt vett.

Szakmai tevékenysége elismeréseként 2009-ben a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) – első alkalommal – Dr. Orbán István emlékéremmel tüntette ki.

Paál professzor munkásságával nagymértékben hozzájárult a magyar gyógyszeripar hazai és nemzetközi elismertségéhez, az Országos Gyógyszerészeti Intézet hírnevének öregbítéséhez. Szakmai munkájának egyik legjelentősebb eredménye, hogy hazánk a régióban elsőként vezette be a gyógyszeripari minőségbiztosítás szabályait és feltételeit, amely megfelelt a legszigorúbb követelményeknek. Annak érdekében, hogy a gyógyszergyártók minél jobban felkészülhessenek az egyre szigorúbbá váló szabályozásokra, jelentős segítséget nyújtott számukra a folyamat során. Szakmai tudását a hazai és a nemzetközi gyógyszeripari szereplők és hatóságok is elismerték. Halála mind a szakmai közösség, mind az intézet számára hatalmas veszteség.

Paál professzor munkáját nem csak hivatásnak, de hobbinak is tartotta, emellett pedig kihívásként és érdekes, új feladatként tekintett a jövő generációinak tanítására, tudásának átadására.

Prof. Dr. Paál Tamást az OGYÉI a közszolgálat halottjává nyilvánítja.


Nyugodjék békében!

Frissítve: 2021.04.19 13:38