Élelmiszervizsgálatok részletezése

Megjelent: 2016.04.20 15:02, Utolsó módosítás: 2016.04.20 15:02

Akkreditált vizsgálatok:

A vizsgált termék/anyag

A vizsgált/mért jellemző,

a vizsgálat típusa,

mérési tartomány *

A vizsgálati/mérési módszer azonosítója

Állati és növényi zsírok és olajok

Savszám

titrimetria

MSZ EN ISO 660:2009

9.1. szakasz

 

Peroxidszám

titrimetria

MSZ EN ISO 3960:2010

 

 

Nedvesség- és illóanyag

szárítás, tömegmérés

MSZ EN ISO 662:2001

8. fejezet

 

Nedvesség- és illóanyag

szárítás, tömegmérés

MSZ EN ISO 662:2001

7. fejezet

Állati és növényi zsírok és olajok, élelmiszerekből kivont zsírok és olajok

Zsírsavösszetétel

C4-C22 zsírsavak

telített zsírsavak

egyszeresen telítetlen zsírsavak

többszörösen telítetlen zsírsavak

gázkromatográfia

MSZ ISO 5508:1992

(visszavont szabvány)

MSZ EN ISO 12966-4:2015

 

Állati és növényi zsírok és olajok, élelmiszerekből kivont zsírok és olajok

Transz-zsírsavak

gázkromatográfia

MSZ EN ISO 15304:2002

(visszavont szabvány)

MSZ EN ISO 12966-4:2015

 

Összes transz-zsírsav

számított érték

71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet

Cukrászati készítmények

Zsír

extrakció, szárítás, tömegmérés

MSZ 20673:1982

(visszavont szabvány)

4.2.5. szakasz

 

 

Összes cukor

Titrimetria

Schoorl-Regenbogen-módszer

 

MSZ 20673:1982

(visszavont szabvány)

4.2.8. szakasz

 

Energiaitalok és italok, kakaó és kakaótartalmú termékek, kávé és kávékészítmények, étrend-kiegészítők, tea és teakészítmények

Teobromin, teofillin

folyadékkromatográfia

ÉLK 4.030:2013

Élelmiszerek

Koffein

folyadékkromatográfia

ÉLK 4.030:2011

Édesipari termékek

 

Zsír

extrakció, szárítás, tömegmérés

MSZ 20900-2:1987

1. fejezet

Édesipari termékek

 

Összes cukor

titrimetria

Schoorl-Regenbogen-módszer

MSZ 20900-5:1989

2.2. szakasz

 

Szárítási veszteség

szárítás, tömegmérés

MSZ 20900-1:1987

Élelmiszerek

Élelmi rost

enzimes hidrolízis, szárítás,

tömegmérés

MÉ 3-2-2008/1

II. melléklet

 

Cink, réz, vas, króm

FAAS

MSZ EN 14082:2003

 

Mangán

FAAS

ÉLK 4.051:2011

 

Nátrium, kalcium, magnézium

FAAS

MSZ EN 15505:2008

 

só (NaCl) tartalom

számítás

1169/2011/EU rendelet
I. melléklet 11. pont

Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők)

Cink, réz, vas

FAAS

MSZ EN 14084:2003

 

Mangán

FAAS

ÉLK 4.056:2013

 

Gyümölcs és zöldséglevek

Nátrium, kalcium, magnézium

FAAS

MSZ EN 1134:1995

Élelmiszerek

Polifenol

fotometria

ÉLK 4.050:2011

Élelmiszerek

(gluténmentes, gluténszegény)

Gliadin/Glutén

Immunanalitika

ELISA-módszer

RIDASCREEN Gliadin test

Licence no.120601 (R7001)

Élelmiszerek, ételek

Fehérje

Kjeldahl-módszer

ÉLK 4.008:2002

 

 

Szénhidrát

titrimetria

ÉLK 4.009:2002

 

Szénhidrát

fotometria

ÉLK 4.010:2002

Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők)

Energia-tartalom

számítás

1169/2011/EU rendelet

XIV. melléklet

Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők)

Bruttó, nettó tömeg, tiszta/töltő tömeg, alkotórészek tömegaránya

tömegmérés

ÉLK 4.052:2013

2. fejezet

 

Térfogat

tömeg-sűrűség/térfogat mérés

ÉLK 4.052:2013

3. fejezet

 

Összes zsír

sósavas roncsolást követő oldószeres extrakció, tömegmérés

MSZ ISO 1443:2002

 

Nedvesség

szárítás, tömegmérés

MSZ 4220:1980

 

Vízoldható szárazanyag

refraktometria

MSZ EN 12143:1998

 

D2-, D3-vitamin

folyadékkromatográfia

MSZ EN 12821:2009

 

C-vitamin

folyadékkromatográfia

MSZ EN 14130:2003


Élelmiszerek

A-vitamin

folyadékkromatográfia

MSZ EN 12823-1:2014

 

 

 

E-vitamin

folyadékkromatográfia

MSZ EN 12822:2014

 

B2-vitamin

folyadékkromatográfia

MSZ EN 14152:2014

 

 

B6-vitamin

folyadékkromatográfia

MSZ EN 14164: 2014

 

Tej és tejalapú bébitápszer

K1-vitamin

HPLC

AOAC Official Method 999.15

Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők)

Szorbit, mannit, xilit, maltit, eritrit

folyadékkromatográfia

MSZ EN 15086:2006

Étrend-kiegészítők, italok

Taurin

LC-MS/MS

ÉLK 4.067:2013

Gyümölcs- és zöldséglevek, gyümölcs- és zöldségtermékek

Glükóz, fruktóz, szacharóz

folyadékkromatográfia

MSZ EN 12630:2000

Gyümölcs és zöldségtermékek

Titrálható sav

potenciometria

MSZ ISO 750:2001

7.1. szakasz

Hús- és húskészítmények

 

Zsír

extrakció, tömegmérés

MSZ ISO 1443:2002

Hús- és húskészítmények

 

Szabad zsír

szárítás, tömegmérés

MSZ ISO 1444:2000

 

Nedvesség

szárítás, tömegmérés

MSZ ISO 1442:2000

Hús és húskészítmények, sütőipari termékek

Klorid

titrimetria, Mohr-módszer

ÉLK 4.029:2009

Keksz

Nátrium-klorid

titrimetria

MSZ 9433:1983

3.9. szakasz

 

Zsír

extrakció, szárítás, tömegmérés

MSZ 9433:1983

3.7.2 szakasz

Margarin, kenhető zsírok

Konyhasó

Mohr-módszer

MSZ 15485-4:1980

Sajt, ömlesztett sajt, túró

 

Szárazanyag

szárítás, tömegmérés

MSZ 2714-2:1989

2. fejezet

(visszavont szabvány)

 

Nátrium-klorid

titrimetria

MSZ 2714-3:1989

3. fejezet

(visszavont szabvány)

Sütőipari termékek

 

Szárazanyag

szárítás, tömegmérés

MSZ 20501-1:2007

2. fejezet

 

Zsír

extrakció, szárítás, tömegmérés

MSZ 20501-1:2007

4.1. szakasz

Száraztészták

Nátrium-klorid

titrimetria

Mohr-módszer

MSZ 20500-2:1985

2.2. szakasz

 

Nedvesség

szárítás, tömegmérés

MSZ 20500-2:1985

1. fejezet

Tartósított élelmiszerek

 

Klorid

titrimetria

Mohr-módszer

MSZ 3618:1985

3. fejezet

 

Zsír

extrakció, szárítás, tömegmérés

MSZ 17617:1985

 

Összes cukor

titrimetria

Luff-módszer

MSZ 3625:1986

7.3. és 8.2. szakasz

 

Redukáló cukor

titrimetria

Luff-módszer

MSZ 3625:1986

7.1. és 8.1. szakasz

Tartósított élelmiszerek

 

Nedvesség

szárítás, tömegmérés

MSZ 4220:1980

Tej

 

Szárazanyag

szárítás, tömegmérés

MÉ 3-1-92/608

C. rész 1. fejezet

Tejtermékek és tejalapú termékek

Zsír

extrakció, tömegmérés

MSZ ISO 8262-3:1992

(visszavont szabvány)

Vaj

Nátrium-klorid

titrimetria

MSZ 2713-3:1988

(visszavont szabvány)

Vaj, étkezési olajemulziók, kenhető zsírok

Zsír

Hidegoldószeres extrakció, tömegmérés

MSZ EN ISO 17189:2004

 

 

Nem akkreditált vizsgálati módszerek:

étrend-kiegészítő

szildenafil, vardenafil, tadalafil

HPLC

Hús és hústermékek

hidroxi-prolin

fotometria

Élelmiszerek

benzoesav, szorbinsav

HPLC

 

mogyoró (allergén)

Immunanalitika, ELISA-módszer

 

glükóz, fruktóz, szacharóz

HPLC

 

Pb

GF-AAS

 

Se

AAS hidrid

 

Kálium, foszfor

FAAS

 

Hamu

izzítás, tömegmérés

 

Homok

izzítás, feltárás, tömegmérés

 

pH

elektrokémia

 

Antioxidáns tulajdonság

fotometria

 

Koleszterin, fitoszterin

gázkromatográfia

 

Érzékszervi vizsgálat

fotometria

 

Karotin, likopin

fotometria

 

Q-10

fotometria

 

Polifenol (összes polifenol-tartalom)

fotometria

 

konjugált dién

fotometria

 

malon-dialdehid

fotometria

 


Minden jog fenntartva © 2024 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
accessible