Akkreditált vizsgálatok:
A vizsgált termék/anyag |
A vizsgált/mért jellemző, a vizsgálat típusa, mérési tartomány * |
A vizsgálati/mérési módszer azonosítója |
Állati és növényi zsírok és olajok |
Savszám titrimetria |
MSZ EN ISO 660:2009 9.1. szakasz |
|
Peroxidszám titrimetria |
MSZ EN ISO 3960:2010
|
|
Nedvesség- és illóanyag szárítás, tömegmérés |
MSZ EN ISO 662:2001 8. fejezet |
|
Nedvesség- és illóanyag szárítás, tömegmérés |
MSZ EN ISO 662:2001 7. fejezet |
Állati és növényi zsírok és olajok, élelmiszerekből kivont zsírok és olajok |
Zsírsavösszetétel C4-C22 zsírsavak telített zsírsavak egyszeresen telítetlen zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak gázkromatográfia |
MSZ ISO 5508:1992 (visszavont szabvány) MSZ EN ISO 12966-4:2015
|
Állati és növényi zsírok és olajok, élelmiszerekből kivont zsírok és olajok |
Transz-zsírsavak gázkromatográfia |
MSZ EN ISO 15304:2002 (visszavont szabvány) |
|
Összes transz-zsírsav számított érték |
71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet |
Cukrászati készítmények |
Zsír extrakció, szárítás, tömegmérés |
MSZ 20673:1982 (visszavont szabvány) 4.2.5. szakasz |
|
Összes cukor Titrimetria Schoorl-Regenbogen-módszer
|
MSZ 20673:1982 (visszavont szabvány) 4.2.8. szakasz
|
Energiaitalok és italok, kakaó és kakaótartalmú termékek, kávé és kávékészítmények, étrend-kiegészítők, tea és teakészítmények |
Teobromin, teofillin folyadékkromatográfia |
ÉLK 4.030:2013 |
Élelmiszerek |
Koffein folyadékkromatográfia |
ÉLK 4.030:2011 |
Édesipari termékek
|
Zsír extrakció, szárítás, tömegmérés |
MSZ 20900-2:1987 1. fejezet |
Édesipari termékek
|
Összes cukor titrimetria Schoorl-Regenbogen-módszer |
MSZ 20900-5:1989 2.2. szakasz |
|
Szárítási veszteség szárítás, tömegmérés |
MSZ 20900-1:1987 |
Élelmiszerek |
Élelmi rost enzimes hidrolízis, szárítás, tömegmérés |
MÉ 3-2-2008/1 II. melléklet |
|
Cink, réz, vas, króm FAAS |
MSZ EN 14082:2003 |
|
Mangán FAAS |
ÉLK 4.051:2011 |
|
Nátrium, kalcium, magnézium FAAS |
MSZ EN 15505:2008 |
|
só (NaCl) tartalom számítás |
1169/2011/EU
rendelet |
Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők) |
Cink, réz, vas FAAS |
MSZ EN 14084:2003 |
|
Mangán FAAS |
ÉLK 4.056:2013
|
Gyümölcs és zöldséglevek |
Nátrium, kalcium, magnézium FAAS |
MSZ EN 1134:1995 |
Élelmiszerek |
Polifenol fotometria |
ÉLK 4.050:2011
|
Élelmiszerek (gluténmentes, gluténszegény) |
Gliadin/Glutén Immunanalitika ELISA-módszer |
RIDASCREEN Gliadin test Licence no.120601 (R7001) |
Élelmiszerek, ételek |
Fehérje Kjeldahl-módszer |
ÉLK 4.008:2002
|
|
Szénhidrát titrimetria |
ÉLK 4.009:2002
|
|
Szénhidrát fotometria |
ÉLK 4.010:2002
|
Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők) |
Energia-tartalom számítás |
1169/2011/EU rendelet XIV. melléklet |
Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők) |
Bruttó, nettó tömeg, tiszta/töltő tömeg, alkotórészek tömegaránya tömegmérés |
ÉLK 4.052:2013 2. fejezet |
|
Térfogat tömeg-sűrűség/térfogat mérés |
ÉLK 4.052:2013 3. fejezet |
|
Összes zsír sósavas roncsolást követő oldószeres extrakció, tömegmérés |
MSZ ISO 1443:2002 |
|
Nedvesség szárítás, tömegmérés |
MSZ 4220:1980 |
|
Vízoldható szárazanyag refraktometria |
MSZ EN 12143:1998 |
|
D2-, D3-vitamin folyadékkromatográfia |
MSZ EN 12821:2009 |
|
C-vitamin folyadékkromatográfia |
MSZ EN 14130:2003 |
Élelmiszerek |
A-vitamin folyadékkromatográfia |
MSZ EN 12823-1:2014
|
|
E-vitamin folyadékkromatográfia |
MSZ EN 12822:2014 |
|
B2-vitamin folyadékkromatográfia |
MSZ EN 14152:2014
|
|
B6-vitamin folyadékkromatográfia |
MSZ EN 14164: 2014
|
Tej és tejalapú bébitápszer |
K1-vitamin HPLC |
AOAC Official Method 999.15 |
Élelmiszerek (beleértve ételek, élelmiszer-összetevők) |
Szorbit, mannit, xilit, maltit, eritrit folyadékkromatográfia |
MSZ EN 15086:2006 |
Étrend-kiegészítők, italok |
Taurin LC-MS/MS |
ÉLK 4.067:2013 |
Gyümölcs- és zöldséglevek, gyümölcs- és zöldségtermékek |
Glükóz, fruktóz, szacharóz folyadékkromatográfia |
MSZ EN 12630:2000 |
Gyümölcs és zöldségtermékek |
Titrálható sav potenciometria |
MSZ ISO 750:2001 7.1. szakasz |
Hús- és húskészítmények
|
Zsír extrakció, tömegmérés |
MSZ ISO 1443:2002 |
Hús- és húskészítmények
|
Szabad zsír szárítás, tömegmérés |
MSZ ISO 1444:2000 |
|
Nedvesség szárítás, tömegmérés |
MSZ ISO 1442:2000 |
Hús és húskészítmények, sütőipari termékek |
Klorid titrimetria, Mohr-módszer |
ÉLK 4.029:2009 |
Keksz |
Nátrium-klorid titrimetria |
MSZ 9433:1983 3.9. szakasz |
|
Zsír extrakció, szárítás, tömegmérés |
MSZ 9433:1983 3.7.2 szakasz |
Margarin, kenhető zsírok |
Konyhasó Mohr-módszer |
MSZ 15485-4:1980 |
Sajt, ömlesztett sajt, túró
|
Szárazanyag szárítás, tömegmérés |
MSZ 2714-2:1989 2. fejezet (visszavont szabvány) |
|
Nátrium-klorid titrimetria |
MSZ 2714-3:1989 3. fejezet (visszavont szabvány) |
Sütőipari termékek
|
Szárazanyag szárítás, tömegmérés |
MSZ 20501-1:2007 2. fejezet |
|
Zsír extrakció, szárítás, tömegmérés |
MSZ 20501-1:2007 4.1. szakasz |
Száraztészták |
Nátrium-klorid titrimetria Mohr-módszer |
MSZ 20500-2:1985 2.2. szakasz |
|
Nedvesség szárítás, tömegmérés |
MSZ 20500-2:1985 1. fejezet |
Tartósított élelmiszerek
|
Klorid titrimetria Mohr-módszer |
MSZ 3618:1985 3. fejezet |
|
Zsír extrakció, szárítás, tömegmérés |
MSZ 17617:1985 |
|
Összes cukor titrimetria Luff-módszer |
MSZ 3625:1986 7.3. és 8.2. szakasz |
|
Redukáló cukor titrimetria Luff-módszer |
MSZ 3625:1986 7.1. és 8.1. szakasz |
Tartósított élelmiszerek
|
Nedvesség szárítás, tömegmérés |
MSZ 4220:1980 |
Tej
|
Szárazanyag szárítás, tömegmérés |
MÉ 3-1-92/608 C. rész 1. fejezet |
Tejtermékek és tejalapú termékek |
Zsír extrakció, tömegmérés |
MSZ ISO 8262-3:1992 (visszavont szabvány) |
Vaj |
Nátrium-klorid titrimetria |
MSZ 2713-3:1988 (visszavont szabvány) |
Vaj, étkezési olajemulziók, kenhető zsírok |
Zsír Hidegoldószeres extrakció, tömegmérés |
MSZ EN ISO 17189:2004
|
Nem akkreditált vizsgálati módszerek:
étrend-kiegészítő |
szildenafil, vardenafil, tadalafil |
HPLC |
Hús és hústermékek |
hidroxi-prolin |
fotometria |
Élelmiszerek |
benzoesav, szorbinsav |
HPLC |
|
mogyoró (allergén) |
Immunanalitika, ELISA-módszer |
|
glükóz, fruktóz, szacharóz |
HPLC |
|
Pb |
GF-AAS |
|
Se |
AAS hidrid |
|
Kálium, foszfor |
FAAS |
|
Hamu |
izzítás, tömegmérés |
|
Homok |
izzítás, feltárás, tömegmérés |
|
pH |
elektrokémia |
|
Antioxidáns tulajdonság |
fotometria |
|
Koleszterin, fitoszterin |
gázkromatográfia |
|
Érzékszervi vizsgálat |
fotometria |
|
Karotin, likopin |
fotometria |
|
Q-10 |
fotometria |
|
Polifenol (összes polifenol-tartalom) |
fotometria |
|
konjugált dién |
fotometria |
|
malon-dialdehid |
fotometria |