Élelmiszerkémiai-Analitikai Laboratórium
A Laboratórium 2002. óta akkreditáltan működik. Érvényes akkreditálási okiratunk száma NAT-1-1382/2016.
Elérhetőségek:
Telefon: +361-476-6446, +361-476-6471
E-mail: elkemlabor@nngyk.gov.hu
ÉLELMISZERVIZSGÁLATOK |
KOZMETIKAI TERMÉKEK VIZSGÁLATA |
|
A Laboratórium feladatai:
- a táplálkozással összefüggésbe hozható nem fertőző megbetegedések csökkentése érdekében hozott táplálkozás-egészségügyi és közegészségügyi döntések megalapozásához szükséges felmérésekben való részvétel
- a táplálkozás-egészségügyben jelenlevő kockázati tényezők folyamatos monitorozása a társintézetekkel és felettes szervekkel együttműködve
- kutatásokban való részvétel
- oktatásban való részvétel, laboratóriumi gyakorlati hely biztosítása a felsőoktatásban
- szabad kapacitás terhére megrendelésre végzett vizsgálatok .
A laboratórium tevékenységi köre az alábbiakra terjed ki:
- Élelmiszerek, étrend-kiegészítők, különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, tápszerek, étrendek fizikai és kémiai vizsgálata
- Kozmetikai készítmények fizikai és kémiai vizsgálata
- Egyéb termékek (pl. cumi, cucli) fizikai, kémiai vizsgálata
- Együttműködés egyetemekkel, hallgatók fogadása szakmai gyakorlatra
- Együttműködés egyetemekkel és társintézetekkel szakmai pályázatokon
Élelmiszervizsgálatok:
- Tápértékvizsgálat (energiatartalom, zsír, telített zsírsavak, szénhidrát, cukor, fehérje, só)
- Vitamintartalom (A-, B2-, B6-, C-, D2-, D3-, E-vitamin (α-, β-, γ-, δ-tokoferol), K1-vitamin)
- Makro- és mikroelemek (cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, ólom, szelén, réz, vas)
- Zsírtartalom, szabad zsír
- Zsírsavösszetétel
- Transzzsírsav-tartalom
- Összes cukor, redukáló cukor, szénhidrát-tartalom
- Cukorösszetétel
- Cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit, maltit, eritrit)
- Élelmi rost
- Refrakció
- Fehérjetartalom
- Hidroxi-prolin
- Malon-dialdehid
- Konjugált dién
- Biológiailag aktív hatóanyagok (polifenol, likopin, flavonoidok, antocianidin, koffein, teobromin, teofillin, taurin)
- Karotin (összes karotin)
- Koleszterin, fitoszterin
- Koenzim Q10
- Antioxidáns tulajdonság (DPPH alapján)
- Allergén tartalom (glutén, mogyoró)
- Savszám, peroxidszám
- Titrálható sav-tartalom
- Só (nátrium-tartalom és klorid-tartalom alapján is)
- Tartósítószerek (benzoesav, szorbinsav)
- Étrend-kiegészítőkben nem engedélyezett gyógyszer-hatóanyagok (szildenafil, vardenafil, tadalafil)
- Nedvesség- és illóanyag-, szárazanyag-, vízoldható szárazanyag-, hamu-, homok-tartalom
- Bruttó-, nettó-, töltő-, kinyerhető tömeg és térfogat, alkotórészek tömegaránya
- pH
Kozmetikai készítmények vizsgálata:
- Napozószerek fényvédő hatása (fényvédő faktor és égető sugarak elnyelése)
- Fluorid tartalom
- pH
- Tioglikolsav
- Tartósítószerek (parabének, benzoesav, szalicilsav, szorbinsav, fenoxi-etanol és fenoxi-propanol, izotiazolinonok)
- Peroxid-tartalom
- Töltési-, kinyerhető tömeg, térfogat
- Etilalkoholban oldható rész
- Hamutartalom
- Érzékszervi vizsgálat (szín, egyneműség, illat, külső)
- Stabilitásvizsgálat (érzékszervi jellemzők, pH, etilalkoholban oldható rész, szárazanyag-tartalom változása)
- Szabad formaldehid tartalom
- Szabad nátrium- és kálium-hidroxid-tartalom, szabad savtartalom
- Zsírtartalom