1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

COSI

WHO Európai Régió - Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat 

A gyermekek megfelelő tápláltsága számos megbetegedés kockázatát befolyásolja (pl. Magas vérnyomás, cukorbetegség), javítja az iskolai teljesítményt és pozitívan hat a társas kapcsolatokra. Ugyanakkor Európa szerte és Magyarországon is gyakori, hogy a gyermekek tápláltsági állapota nem kielégítő, magas a túlsúly vagy az alultápláltság előfordulása. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Európai Régióban 2008-ban indította útjára a Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatát (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI), a felmérésben jelenleg 36 ország vesz részt. A megfelelő tápláltságot monitorozó rendszer fő célja, hogy meghatározza az alultápláltság és elhízás gyakoriságát az egyes országokban, leírja az európai régióban jellemző tendenciákat, és biztosítja az egyes országok közötti összehasonlíthatóságot. A 6-9 éves gyermekek körében végzett vizsgálat célzott beavatkozási pontokat azonosít, a szakemberek egészségfejlesztő programokat dolgoznak ki, illetve a beavatkozások eredményességét követik nyomon. 

Hazánk 2010-ben csatlakozott a COSI-hoz, a WHO európai irodája és az Egészségügyi Minisztérium között létrejött kétoldalú együttműködés keretében. A felmérést hazánkban az Országos Gyógyszerészeti És Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) koordinálja. 

A 2016/2017-es tanévtől kezdve a COSI az éves iskola-egészségügyi szűrések részeként zajlik, iskolavédőnők közreműködésével. A 2016. októberére tervezett vizsgálatban a WHO előírása szerint kiválasztott 155 általános iskola vesz részt az ország egész területéről. A felmérés során a védőnők 1. és 2. osztályos gyermekek testsúlyát és testmagasságát mérik meg, valamint az iskolai táplálkozási környezet kérdőíves felmérésére is sor kerül. 

Eredmények:

A túlsúlyos és az elhízott gyermekek aránya nem változott a korábbi, 2010-es COSI vizsgálathoz képest: minden 4. lány és minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott a 7 éves gyermekek körében.

Részletes eredmények

 

A program szakmai vezetője: 

dr. Kovács Viktória Anna, e-mail: whocosi@ogyei.gov.hutel.: (+36) 30634-5058


Gyakran ismételt kérdések

 

Védőnőknek

 

Támogatók

Frissítve: 2018.01.15 17:17