1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

COSI

A gyermekek megfelelő tápláltsága számos megbetegedés kockázatát befolyásolja (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség), javítja az iskolai és a fizikai teljesítményt, pozitívan hat a társas kapcsolatokra. Ugyanakkor Európa-szerte és Magyarországon is előfordul, hogy a gyermekek tápláltsági állapota nem kielégítő, túlsúly, elhízás vagy alultápláltság állapota áll fenn. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért, hogy elősegítse a gyermekek egészséges fejlődését, 2007-ben útjára indította a WHO Európai Régió - Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (angolul Childhood Obesity Surveillance Initiative, a továbbiakban COSI). A felméréshez ezidáig több mint 40 ország csatlakozott a régióból. A 6-9 éves gyermekek körében végzett vizsgálat célja, hogy minden résztvevő országban egységes módszerekkel gyűjtsön adatot a gyermekek tápláltsági állapotáról és annak időbeli változásáról. A COSI lehetővé teszi a nemzetközi összehasonlítást, célzott beavatkozások, egészségfejlesztő programok kidolgozását, illetve a beavatkozások eredményességének nyomon követését, mindezt az elhízás arányának visszaszorítása érdekében. 

Hazánk 2010-ben, 2016-ban és 2019-ben vett részt a nemzetközi felmérésben. A 2019-es adatok alapján hazánkban minden negyedik magyar hétéves gyermek túlsúlyos vagy elhízott. 

A következő adatgyűjtési ciklust 2022 őszére tervezzük a WHO előírása szerint kiválasztott mintegy 180 hazai általános iskolában. A felmérést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet koordinálja.

A vizsgálók 1. és 2. osztályos gyermekek testsúlyát, testmagasságát és derékkörfogatát mérik meg, valamint az iskolai és otthoni táplálkozási környezet kérdőíves felmérésére is sor kerül. Egy szűkebb almintába került tanulók esetében testösszetétel-mérést és részletes táplálkozási vizsgálatot is végzünk. 

Részletes eredmények 

Gyermekkori elhízás előfordulása Magyarországon (COSI) 

Weight Status of 7-Year-Old Hungarian Children between 2010 and 2016 Using Different Classifications (COSI Hungary)


Információ: whocosi@ogyei.gov.hu 

COSI 2019 Kutatási jelentés


Gyakran ismételt kérdések

Dokumentumok

Bemutatta legutóbbi országos táplálkozási felméréseinek eredményeit az OGYÉI

Frissítve: 2023.05.30 14:02