1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Cél a betegbiztonság avagy szolgáltatói szemléletű fejlesztések az OGYÉI-ben

2018. 01. 22.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

CÉL A BETEGBIZTONSÁG AVAGY SZOLGÁLTATÓI SZEMLÉLETŰ FEJLESZTÉSEK AZ OGYÉI-BEN

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló kiemelt projektnek köszönhetően 2 milliárd forintot fordíthat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) olyan szakmai fejlesztésekre, amelyekhez korszerű informatikai megoldások is társulnak. A fejlesztések nyomán létrejövő adatbázisok, ajánlások jelentős zöme a lakosság és a szakemberek informáltságát, ezen keresztül pedig a betegbiztonságot szolgálják.

A 2017. június 16-án aláírt, 48 hónapra szóló „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című, EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú projekt az OGYÉI jövőképének – azaz a társadalom egészség-megőrzésében és a betegbiztonságban kulcsszerepet játszó, nemzetközi színtéren elismert, kiemelkedő szakmai tudása és innovációja révén értékteremtő szervezetnek – megvalósulását segíti elő. Az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárságával kötött megállapodás kiemelt célja a fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése. A projekt támogatási összege: 2 000 000 000 Ft. A pályázat keretein belül, az a cél is megvalósul, hogy a szakemberek és a fogyasztók pontos tudáshoz jussanak – a gyártók állítása alapján –, hogy az általuk vásárolt étrend-kiegészítő és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek milyen összetevőket és hatóanyagokat tartalmaznak. A készülő adatbázis a jelenlegihez képest sokkal több információt tartalmaz majd, ezzel is segítve a tudatosan táplálkozók informáltságát, illetve az orvosok, gyógyszerészek munkáját. Cél azonban mindemellett az új termékek innovációja is. Az elkészült adatbázisban, hozzávetőleg kilencezer készítmény adatai válnak elérhetővé. A rendszer kialakítása magában foglalja a minőségértékelési rendszer továbbfejlesztését, és egy laboratóriumi, úgynevezett LIMS rendszer kiépítését is.

Megújul és a betegek számára „értelmezhetőbbé”, kereshetővé válik a klinikai-és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa. A transzparens, magyar nyelven elérhető adatok nyomán a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, melyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását. A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis is, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból. A pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek bővüljenek. Különösen nagy hangsúlyt fordít az OGYÉI az időskorúak táplálkozási ajánlásának elkészítésére, ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is készítenek az Intézetnél dolgozó táplálkozástudományi szakemberek. A projekt során választ kaphatunk az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásaira is, pillanatnyilag ez egy olyan terület, mely kevés megbízható tudományos bizonyítékot hordoz. Részben ez a kutatás, részben pedig a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálata, illetve a projekt keretében elvégzett vizsgálatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a folyamatosan formálódó és újra pozícionálandó népegészségügyi program szempontjából megalapozott döntést hozhassanak az egészségpolitikusok.

LETÖLTHETŐ SAJTÓKÖZLEMÉNY

További információ kérhető:

kommunikacio@nngyk.gov.hu


Frissítve: 2019.08.08 14:41