1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Borvendég János kapta idén a Hőgyes Endre-emlékérmet

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségének javaslata alapján az emberi erőforrások minisztere az idei évben Borvendég János professzornak adományozta a Hőgyes Endre-emlékérmet. Az elismerést Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára pénteken adta át a díjazottnak, a Hőgyes Endre Tudományos Emlékülésen.
 
Az ETT Borvendég Jánost életművéért, azon belül elsősorban a klinikai farmakológiai vizsgálatok szabályozásában, a helyes klinikai gyakorlat (GCP) elterjesztésében, oktatásában, valamint a gyógyszervizsgálatok értékelésében végzett szakmai tevékenysége miatt terjesztette fel Hőgyes Endre-díjra.                                
 
Szigeti Szabolcs egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár méltatásában elmondta: Borvendég János kiemelkedő szolgálatával méltóvá vált Hőgyes Endre örökségéhez és példát mutat az egész magyar társadalom számára.
 
Borvendég János közel 10 éves klinikai belgyógyász gyakorló orvosi működése után lépett be a budapesti Gyógyszerkutató Intézetbe, ahol elsődleges feladatává vált az újonnan előállított gyógyszerek klinikai vizsgálatának megszervezése. 
1982-ben pályáját az Országos Gyógyszerészeti Intézetben folytatta, ahol sokrétű feladatai mellett megszervezte az újonnan alakult Orvosbiológiai Főosztályon belül a mára főosztállyá fejlődött klinikai osztályt. Ezen idő alatt sem feledkezett meg a klinikai gyógyszervizsgálatok minőségének fejlesztéséről, a GCP oktatásáról és elterjesztéséről. Különböző nemzetközi bizottságokban dolgozva sokat tett azért, hogy a forgalomba hozatali engedélyezésre benyújtott gyógyszerkészítmények preklinikai és klinikai dokumentációja megfeleljen a nemzetközi követelményeknek.
Értékelő, szakértői munkáját Londonban, az EMA bizottságaiban, valamint Magyarországon az ETT Klinikai Farmakológiai és Etikai Bizottságában folytatta annak elnökhelyetteseként.
 
Ezúton is gratulálunk a rangos elismeréshez, és kívánunk jó egészséget Professzor Úr további munkájához!
 
Frissítve: 2020.07.03 14:23