1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Bezáratta a vizsolyi Attila Patikát az OGYÉI

Visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és 5 millió forint bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszertárat működtető cégre, mivel az súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat.

A patikabezáratás nem megszokott gyakorlat, a tisztigyógyszerészi szolgálat nagyon ritkán él ezzel a lehetőséggel. A hatóság mostani határozott fellépése nem véletlen – hívja fel a lakosság figyelmét az intézet főigazgatója, Dr. Pozsgay Csilla. Tájékoztatása szerint a tisztigyógyszerészek a gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok ismételt és súlyos megsértését tapasztalták Vizsolyban.

Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták. Ez idő alatt 28 féle, összesen 23.758 doboz vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása igazolódott, melyekből 21 készítmény (18.157 doboz) pszichotróp 4-es listába tartozik. Ezeket a gyógyszereket kizárólag vény ellenében adhatták volna ki a patikában, orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is. (A jelenleg hatályos jogszabályok szerint orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek – amennyiben végzettségét hitelt érdemlően igazolni tudja – vényköteles gyógyszer legfeljebb harminc napra elegendő mennyiségben vény nélkül is kiadható. Ám a pszichotróp anyagként minősített gyógyszer számukra is csak recept ellenében adható ki!)

A legnagyobb mennyiségben Xanax-ot (9037 dobozt), Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) értékesített jogszerűtlenül a patika. A vény nélkül kiadott tételek listáján megtalálható a Contramal, az Eunoctin, a Germicid, a Helex, a Noacid, a Peritol, a Proviron, a Ralgen, a Seduxen, a Stilnox és a Zopigen is.

A gyógyszertár a vizsgálat alapján mindösszesen 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést. A hatósági ellenőrzés során a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő személyek azonosítására nem volt lehetőség. A patika élén álló személyi jogos gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket 20-30 környékbeli, vizsolyi, vilmányi, hernádcécei lakos részére adta ki, ám mint mondta: „név szerint nem ismerte őket, csak látásból”.

Ez azért is súlyos probléma, mert a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő – klonazepám, alprazolám, és efedrin-hidroklorid tartalmú – készítmények, melyek a megfelelő szakorvosi/orvosi ellenőrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyhelyzetet jelentenek. Ezeknél a hatóanyagoknál kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal – figyelmeztet dr. Pozsgay Csilla.

Az OGYÉI fontosnak tartja, hogy Vizsoly és a környező kistelepülések gyógyszerellátása biztosított legyen. Ezért felvette a kapcsolatot a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK). Vizsoly polgármestere és a Kamara elnöke egyeztetést folytatott, melynek eredményeként a közeljövőben újra nyílhat gyógyszertár Vizsolyban. Dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke a vizsolyi eset kapcsán is kifejtette, a köztestület elítél minden jogszabálysértő gyakorlatot. A kamara automatikusan etikai eljárást indít minden olyan gyógyszerésze ellen, aki tudatosan megsérti a jogszabályi előírásokat.

Hol szerezhetik be a vizsolyi lakosok a gyógyszereket?

A Vizsolyban bezárt patika a falu 867 lakosát szolgálta ki. A közelben három településen érhető el gyógyszertár. Fiókgyógyszertár van Boldogkőváralján (6,7 km) és Novajidrányban (5,9 km), Encsen (16 km) pedig három közforgalmú gyógyszertár működik. Ahhoz, hogy Vizsolyban újra nyithasson gyógyszertár vagy a helyi önkormányzatnak, vagy egy a közelben lévő patikának kell az OGYÉI-hez fordulnia. Előbbi esetében közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki a hatóság, utóbbi esetében pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt.

 

1. GRÁNÁTALMA GYÓGYSZERTÁR

3860 ENCS, GAGARIN út 2/b

Telefonszám: (46) 587-320

2. GYÓGYÍR GYÓGYSZERTÁR

3860 ENCS, PETŐFI utca 1.

Telefonszám: (46) 386-364

3. KARITASZ GYÓGYSZERTÁR

3860 ENCS, BEM J. utca 7.

Telefonszám: (46) 587-306

4. BOLDOGKŐVÁRALJA FIÓKGYÓGYSZERTÁR

3885 BOLDOGKŐVÁRALJA, KOSSUTH utca 38.

5. NOVAJIDRÁNY FIÓKGYÓGYSZERTÁR

3872 NOVAJIDRÁNY, VIZSOLYI út 5-7.

Frissítve: 2017.01.14 15:46