1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Az OGYÉI újabb felméréséből kiderül, változnak-e a táplálkozási szokások és az elhízás aránya Magyarországon

2019. szeptember 16. és 2020. február 16. között ismét felméri az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását, és pontos mérések segítségével meghatározza, milyen gyakori hazánkban a túlsúly, az elhízás vagy épp az alultápláltság előfordulása. A vizsgálatban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Európai lakossági egészségfelmérésébe (ELEF) beválasztott felnőttek vehetnek részt, önkéntesen. Az adatszolgáltatást az OGYÉI ajándék okosórával köszöni meg. A felmérés az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásával valósul meg.

A legutóbbi, 2014-es reprezentatív Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) világított rá arra, hogy a magyarok az ajánlottnál több, és főleg állati eredetű zsírt, kevés teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, és nem esznek elég zöldséget, gyümölcsöt. Egy magyar felnőtt egy nap több mint 5 órát ül, csupán 7000 lépést tesz meg, és mindössze 10 percet sportol. Mindez azt eredményezte, hogy 2014-ben Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott volt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, harmadik alkalommal megvalósuló OTÁP ezúttal is értékes, az időbeli változások nyomon követésére is alkalmas adatokat szolgáltat majd a népegészségügy területén dolgozó szakembereknek.

Az OTÁP-vizsgálat korábbi eredményei olyan rendeleteket, intézkedéseket, programokat alapoztak meg, melyek a teljes magyar lakosság egészségét szolgálják. Ilyen volt például a gyermekek egészséges táplálkozását támogató közétkeztetési rendelet vagy az Európai Bizottság által is elismert, nemzetközi szinten jó példaként számon tartott transzzsírsav-rendelet.

2019. szeptember 16-tól önként csatlakozhatnak az OTÁP-vizsgálathoz a KSH aktuális lakossági egészségfelmérése keretében részt vevő felnőttek. A résztvevők három napon át táplálkozási naplót vezetnek, egészségügyi szakember méri a testsúlyukat, magasságukat és derékkörfogatukat, és néhány táplálkozási szokásra vonatkozó kérdést is feltesz.  A résztvevők a napi lépésszámukat egy, a vizsgálat keretében ajándékba kapott okosóra segítségével mérik meg.

A korábbi OTÁP-felmérésekről és az idei felmérés részleteiről bővebb információ az ogyei.gov.hu/otap weboldalon található.

Budapest, 2019. szeptember 16.
Frissítve: 2020.07.03 14:04