1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Az élelmiszerekkel kapcsolatban alkalmazható állításokkal szemben támasztott általános és egyedi követelmények

A rendelet értelmében csak engedélyezett állítások alkalmazhatók.

Melyek az állításokkal szemben megfogalmazott alapvető követelmények?

A termékkel összefüggésben (jelölésen, reklámozás során stb.) használt állítások:

 • nem vezethetik félre a fogyasztót,
 • nem ösztönözhetnek túlzott élelmiszerfogyasztásra,
 • nem kelthetnek kétséget más élelmiszerek fogyaszthatósága iránt,
 • nem kelthetnek félelmet a fogyasztóban,
 • nem sugallhatják azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend nem biztosít megfelelő mennyiségű tápanyagot.

Melyek a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások alkalmazásának általános feltételei?

1. Az állítások kizárólag abban az esetben alkalmazhatók, ha az állításban szereplő tápanyag, vagy egyéb biológiailag fontos anyag

 • jelenléte, hiánya, csökkent, vagy növelt mennyisége bizonyítottan előnyös táplálkozási vagy élettani hatással rendelkezik,
 • jelentős mennyiségben van jelen, illetve nincs jelen, csökkent, vagy növelt mennyiségben van jelen a késztermékben, illetve annak fogyasztott mennyiségében,
 • a szervezet számára hasznosítható formában van jelen.

2. Az állításokat a fogyasztó számára érthetően kell megfogalmazni.

3. Az állításoknak a fogyasztásra elkészített késztermékre kell vonatkozniuk.

4. Az állításokat általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokra kell alapozni, azokkal kell alátámasztani.

5. Az állítások tudományos igazolása az állítást alkalmazó élelmiszeripari vállalkozó feladata.

6. Csak engedélyezett, esetlegesen még tartáson/függőben lévő állítások alkalmazhatók.

7. Tápanyag-összetételre, és/vagy egészségre vonatkozó állítások csak akkor alkalmazhatók, amennyiben az élelmiszer tápanyag profilja megfelel a rendelet 4. cikkében hivatkozott feltételeknek.

Mit jelent az élelmiszer tápanyag profilja?

A tápanyag profil az élelmiszerben levő tápanyagok mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya. Meghatározásánál elsősorban a táplálkozás-élettanilag nem kedvező tápanyagokat (zsírok, telített zsírsavak, transz-zsírsavak, cukrok, só/nátrium) kell figyelembe venni, de tekintettel kell lenni az élelmiszer lakosság táplálkozásában betöltött szerepére, a benne levő előnyös tápanyagokra is. A tápanyag-profil kidolgozása, alkalmazásának életbe léptetése jelenleg széleskörű vizsgálat és mérlegelés tárgyát képezi. A döntéshozatalig javasolt elkerülni állítások alkalmazását a magas zsír-, telített zsír-, cukor-, sótartalmú élelmiszereken, kivéve a zsír, telített zsírsavak, transz zsírsavak, cukrok, só/nátrium csökkentésére utaló állításokat.

Mely termékek esetében nem alkalmazhatóak állítások?

Nem alkalmazható állítás a több mint 1,2 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó italokon. Kivétel az alacsony alkoholszintre, illetve az energia-csökkentésre utaló állítások. A tagállamok nemzeti szabályokat fogadhatnak el az alkoholt tartalmazó italok alkohol-, ill. energiatartalmára vonatkozó állítások szabályozására.

Utalhat-e az élelmiszer kereskedelmi-, márka-, fantázianeve, védjegye bizonyos tápanyag-összetételre és/vagy egészségre vonatkozó hatásra?

Igen! De az állításként értelmezhető kereskedelmi-, márka-, fantázianév, védjegy csak abban az esetben alkalmazható külön engedélyezés nélkül, amennyiben azt a kapcsolódó, támogató, e rendelet és a kapcsolódó rendelkezések előírásainak megfelelő engedélyezett, esetlegesen még függőben lévő állítások is kísérik.

Hol találhatók meg az engedélyezett a tápanyag-összetételre vonatkozó állítások?

Az alkalmazható tápanyag-összetételre vonatkozó állítások és feltételeik az 1924/2006/EK rendelet mellékletében, valamint az uniós regiszterben találhatók.

Hol találhatók meg az engedélyezett egészségre vonatkozó állítások?

Az alkalmazható egészségre vonatkozó állítások és feltételeik az engedélyező rendelkezésben, vagy az uniós regiszterben találhatók.

Melyek az egészségre vonatkozó állítások típusai?

Az egészségre vonatkozó állítások két csoportja:

 • funkcionális állítások (13. cikk),
 • betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítások (14. cikk).

Mindkét állítás típus lehet gyermekek egészségével és fejlődésével kapcsolatos állítás (14.cikk).

A funkcionális állítások olyan állítások, amelyek az alábbiak leírását vagy említését tartalmazzák:

 • a tápanyag vagy egyéb anyag szerepe a növekedésben, fejlődésben és a szervezet működésében, vagy
 • pszichés állapot és magatartás, vagy
 • fogyás vagy testtömeg-kontroll, illetve az éhségérzet csökkentése vagy a jóllakottság érzés növelése, vagy az étrendből hasznosítható energiamennyiség csökkentése.

Betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás: bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme jelentősen csökkenti valamely emberi betegség kialakulásának valamely kockázati tényezőjét;

Használhatók ábrák, logók, szlogenek annak jelzésére, hogy az élelmiszer milyen egészségre vonatkozó hatással rendelkezik?

Igen! Az ilyen közlések a 1924/2006/EK rendelet 10. cikk (3) bekezdése szerinti „általános, nem részletezett, jó közérzetre gyakorolt egészségre vonatkozó állításnak minősülnek, melyek csak akkor alkalmazhatók, ha azokat e rendelet és a kapcsolódó rendelkezések előírásainak megfelelő engedélyezett, esetlegesen még függőben lévő állítások is kísérik.

Mik azok a tartáson/függőben lévő állítások?

A tartáson/függőben lévő állítások olyan állítások, melyeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) még nem értékelt vagy az EU Bizottság még nem mérlegelt, és beadásra kerültek 2008. január 31-ig a 1924/2006/EK rendelet 13. cikk (2) bekezdése értelmében. Ezek csak az élelmiszer-vállalkozó felelőssége mellett alkalmazhatók, amennyiben összhangban vannak a 1924/2006/EK rendelettel és más kapcsolódó rendelkezésekkel.

A tartáson/függőben lévő állítások elérhetők az EU Bizottság weboldalán.

A tartáson/függőben lévő állítások beazonosíthatók az EFSA weboldalán található un. konszolidált listán. (A program megnyitásához "Access" program szükséges.)

Igaz, hogy az engedélyezett állítások regiszterében vagy az EFSA konszolidált listájában lévő az „Tápanyag, Anyag, Élelmiszer, Élelmiszercsoport” oszlopban szereplő anyagokélelmiszerként/élelmiszer-összetevőként felhasználhatók?

Nem! Egyik sem un. élelmiszerbiztonsági értékelés. Uniós rendelkezések pl. Új élelmiszer (2015/2283/EU), vagy nemzeti rendelkezések, útmutatások határozzák meg, hogy mi tekinthető élelmiszernek, élelmiszer alkotónak.

Mire kell még figyelni az állítások alkalmazásakor?

Az állítások alkalmazásának számos egyedi feltétele van, amelyek közül az alábbiakat emeljük ki: 

 • Egészségre vonatkozó állítások esetén a címkén, vagy ennek hiányában a megjelenítés, vagy reklámozás során szerepelnie kell
  • a változatos, kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód jelentőségének
  • az állításban megfogalmazott kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer mennyiségnek és fogyasztási mintának
  • szükség esetén figyelmeztetés azok számára, akiknek kerülniük kell az élelmiszer fogyasztását
  • szükség esetén figyelmeztetés a túlzott fogyasztás egészségügyi kockázatára
 • Betegség kockázatát csökkentő állításnál fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy az állításban szereplő betegségnek több kockázati tényezője is van és ezek egyikének megváltoztatása kedvező hatást eredményezhet, vagy nem eredményezhet
 • Tápérték jelölés a 1924/2006/EK rendelet 7. cikke, valamint a 1169/2011/EU rendelet figyelembevételével.
 • Az állítások alkalmazása egyedi feltételekhez is kötött, melyek minden esetben az engedélyező rendelkezésben, vagy az uniós regiszterében találhatók meg.

 

Frissítve: 2020.11.16 12:16