Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztály

Megjelent: 2015.10.28 16:28, Utolsó módosítás: 2023.03.17 11:54

A közétkeztetés, a betegélelmezés területén országos szintű vizsgálatok koordinációját, szakmai irányítását és az eredmények elemzését végzi, amely információt nyújt a kórházi és kórházon kívüli dietetikai szakellátás és a betegélelmezés minőségéről, kidolgozza a feltárt problémák megoldására szolgáló javaslatokat. Különböző típusú közétkeztetésben – gyógy-élelmezésben vagy egyéb intézményekben – alkalmazott hagyományos, illetve különleges igényeket kielégítő étrendek dietetikai vizsgálatát végzi, beleértve az étrendek minőségi és mennyiségi értékelését, valamint igény szerinti szakvéleményezését. Közétkeztetésben – gyógy-élelmezésben vagy egyéb intézményekben – alkalmazandó étrendeket tervez az ide vonatkozó szakmai irányelvek és jogi követelmények szerint energia- és tápanyag számítással, nyersanyag-összesítés készítésével. Közreműködik az élelmezés-egészségügyi jogszabályok, irányelvek előkészítésében, elkészítésében, emellett a táplálkozás- és élelmezés-egészségügy, valamint dietetika szakterületén szakmai állásfoglalásokat, szakvéleményeket készít. Részt vesz a táplálkozási ajánlások és a tápanyagtáblázat folyamatos felülvizsgálatában, javaslatot tesz a korszerűsítésre, változtatásokra a Táplálkozás-epidemiológiai Osztály együttműködésben. Segíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a megyei kormányhivatalok, valamint a népegészségügyi feladatkörükben eljáró járási (főváros, kerületi) hivatalok szakmai ellenőrzési munkáját: intézetek részére az élelmezés-, táplálkozás-, betegélelmezés-, dietetikai szakmai ellenőrzési munkában szakmai, módszertani segítséget nyújt. Feladatai között szerepel az igény szerinti étrendi tanácsadás, felvilágosítás a betegségmegelőző egészséges táplálkozás témakörében, valamint speciális diétákkal kapcsolatos tájékoztatás, és az egyéni, illetve különböző lakossági csoportok táplálkozásának, tápláltsági állapotának vizsgálata. Feladata a táplálkozási szokások felmérése, antropometriai vizsgálat, széleskörű energia- és tápanyagbevitel számítás. Közreműködik a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzését szolgáló programok, modellek kidolgozásában, táplálkozási ismeretek oktatásában és elterjesztésében a lakosság számára. Sporttáplálkozási vizsgálatokat végez, illetve egyéni táplálkozási tanácsadást nyújt sportolók részére. Gyakorlati képzéseket szervez, működteti az intézet tankonyháját.

Tel.: (1) 476 6468 


Varga Anita

Mb. osztályvezető

E-mail: varga.anita@nngyk.gov.hu

Tel: (1) 476 1100/2627 vagy +36 20 264 7117

Minden jog fenntartva © 2024 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
accessible