A
közétkeztetés, a betegélelmezés területén országos szintű vizsgálatok
koordinációját, szakmai irányítását és az eredmények elemzését végzi, amely
információt nyújt a kórházi és kórházon kívüli dietetikai szakellátás és a
betegélelmezés minőségéről, kidolgozza a feltárt problémák megoldására szolgáló
javaslatokat. Különböző típusú közétkeztetésben – gyógy-élelmezésben vagy egyéb
intézményekben – alkalmazott hagyományos, illetve különleges igényeket
kielégítő étrendek dietetikai vizsgálatát végzi, beleértve az étrendek minőségi
és mennyiségi értékelését, valamint igény szerinti szakvéleményezését. Közétkeztetésben – gyógy-élelmezésben vagy
egyéb intézményekben – alkalmazandó étrendeket tervez az ide vonatkozó szakmai
irányelvek és jogi követelmények szerint energia- és tápanyag számítással,
nyersanyag-összesítés készítésével. Közreműködik
az élelmezés-egészségügyi jogszabályok, irányelvek előkészítésében,
elkészítésében, emellett a táplálkozás- és élelmezés-egészségügy, valamint
dietetika szakterületén szakmai állásfoglalásokat, szakvéleményeket készít.
Részt vesz a táplálkozási ajánlások és a tápanyagtáblázat folyamatos
felülvizsgálatában, javaslatot tesz a korszerűsítésre, változtatásokra a
Táplálkozás-epidemiológiai Osztály együttműködésben. Segíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a megyei kormányhivatalok, valamint a népegészségügyi feladatkörükben eljáró járási (főváros, kerületi) hivatalok szakmai ellenőrzési munkáját: intézetek részére az élelmezés-,
táplálkozás-, betegélelmezés-, dietetikai szakmai ellenőrzési munkában szakmai,
módszertani segítséget nyújt. Feladatai között szerepel az igény szerinti
étrendi tanácsadás, felvilágosítás a betegségmegelőző egészséges táplálkozás
témakörében, valamint speciális diétákkal kapcsolatos tájékoztatás, és az egyéni,
illetve különböző lakossági csoportok táplálkozásának, tápláltsági állapotának
vizsgálata. Feladata a táplálkozási szokások felmérése, antropometriai
vizsgálat, széleskörű energia- és tápanyagbevitel számítás. Közreműködik a
táplálkozással összefüggő betegségek megelőzését szolgáló programok, modellek
kidolgozásában, táplálkozási ismeretek oktatásában és elterjesztésében a
lakosság számára. Sporttáplálkozási vizsgálatokat végez, illetve egyéni
táplálkozási tanácsadást nyújt sportolók részére. Gyakorlati képzéseket
szervez, működteti az intézet tankonyháját.
Tel.: (1) 476 6468
Varga Anita
Mb. osztályvezető
E-mail: varga.anita@nngyk.gov.hu
Tel: (1) 476 1100/2627 vagy +36 20 264 7117