1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

Akadozik egy a glaukóma kezelésére alkalmazott gyógyszer ellátása

A Cosopt Uno szemcsepp ellátása akadozik – tájékoztatta a készítményt forgalmazó cég, a Santen OY az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet. Ennek oka egy kb. másfél hónapja fennálló európai globalizációs problémára vezethető vissza. A szűkített gyártáskapacitás miatt európai szintű központi készletelosztás történik, s minden ország egy központilag meghatározott mennyiséget kap a készítményből. Ezt a mennyiséget az anyacég rendszeresen és kiszámíthatóan küldi a hó elején Magyarországnak is, viszont ez a tényleges szükségleteknek csak a 2/3-át fedezi.

Az OGYÉI arra kéri a gyógyszerészeket, hogy a kielégítő gyógyszerellátás érdekében ne készletezzenek, csak a tényleges szükségleteknek megfelelően, felírt vény birtokában rendeljenek a nagykereskedőktől.

Amennyiben a betegek számára a Cosopt Unohoz való hozzájutás késleltetetten történne, – kezelőorvosukkal való konzultáció alapján – ugyanilyen hatóanyagú, más kiszerelésű szemcsepp, vagy hasonló indikációs körben alkalmazható egyéb, tartósítószer-mentes szemcsepp elérhető. A glaukómás betegek terápiája folyamatosan biztosítható Magyarországon.

2017. 05. 17.

Frissítve: 2018.01.24 10:25