1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

A társadalom egészségvédelmét és egészségfejlesztését támogató fejlesztések készülnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben

2018. 03. 23.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A TÁRSADALOM EGÉSZSÉGVÉDELMÉT ÉS EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSÉT TÁMOGATÓ FEJLESZTÉSEK KÉSZÜLNEK AZ ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI ÉS ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZETBEN 

Egy az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló kiemelt projektnek köszönhetően 2 milliárd forintot fordíthat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) olyan szakmai fejlesztésekre, amelyeket korszerű informatikai megoldások is támogatnak. A fejlesztések nyomán létrejövő adatbázisok, ajánlások jelentős zöme a lakosság és a szakemberek tájékozottságát, ezen keresztül pedig a betegbiztonságot szolgálják.

A „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című, EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú projekt célja a fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése. A projekt keretében mind a táplálkozás-egészségügy, mind a gyógyszerbiztonság területén valósulnak meg fejlesztések: megújul például az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa is. A projekt támogatási összege kétmilliárd forint.– jelentette be dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén tartott sajtótájékoztatón. 

Az OGYÉI a táplálkozástudomány, élelmezés-egészségügy területén két jelentős területre fókuszál. Az étrend-kiegészítők és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisának megújulásával a bővített adattartalom olyan információkat biztosít majd, mely a vásárlók tudatos döntéshozatalát segítik elő, az egészségügyi szakemberek számára pedig támpontul szolgálnak majd javaslataik megfogalmazásakor. Megkezdjük az étrend-kiegészítők minőségértékelési rendszerének továbbfejlesztését. A másik fókuszterület az időskorúak táplálkozási szokásainak felmérése, nyomonkövetése és egy ajánlás elkészítése. – mondta el az OGYÉI főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla a sajtótájékoztatón.

Megújul és a betegek számára „értelmezhetőbbé”, kereshetővé válik a klinikai és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa, – ily módon a magyar nyelven elérhető információk segítségével a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, melyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását.

A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis is, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból. A pályázat lehetőséget teremt arra – mondta el az Intézet főigazgatója - , hogy a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek bővüljenek.

A projekt keretében alakuló kutatási munkacsoport végzi a fejlesztésekhez szükséges valamennyi felmérést, a már említett időskorúak táplálkozási ajánlását és az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásait megalapozó kutatásokat is, valamint a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálatát is – mindezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a folyamatosan formálódó népegészségügyi program szempontjából megalapozott döntést hozhassanak az egészségpolitikusok. 

Az EFOP projekt keretében elkészülő fejlesztésekre támaszkodva az OGYÉI képes lesz a társadalom egészségvédelmét és egészségfejlesztését hatékonyabban és eredményesebben ellátni. A projekt megvalósulásával mindenki nyer, a fejlesztések segítik a fogyasztók, betegek és a szakmai szereplők döntéshozatalát, abban, hogy a hétköznapok során egészségükre értékként tekintve tudatosan hozhassák meg döntéseiket. 

LETÖLTHETŐ SAJTÓKÖZLEMÉNY

További információ kérhető:

kommunikacio@nngyk.gov.hu

Frissítve: 2019.08.06 15:25