1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

2019. januárjában indult útjára az EU finanszírozású STARS (Strengthening Training of Academia in Regulatory Science) projekt

2019. januárjában indult útjára az EU finanszírozású STARS (Strengthening Training of Academia in Regulatory Science) projekt 18 tagállami nemzeti gyógyszerhatóság, köztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) részvételével. A három év időtartamú projekt a bonni székhelyű gyógyszerügyi hatóság, a Bfarm (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) koordinációjában valósul meg.


A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti és európai szinten elemezze és javítsa az akadémiai szektor felkészültségét a regulációs tudományokban, illetve hogy módszertani segítséget nyújtson az akadémiai egészségügyi célú kutatási tevékenységekhez. A STARS projekt felméri a klinikai kutatóközpontok, egyetemi és akadémiai kutatók, finanszírozó testületek és nemzeti hatóságok bevonásával a jelenleg rendelkezésre álló regulációs tudományos tanácsadás különböző formáit, eszközeit, illetve azonosítja a hiányterületeket és a jelentkező igényeket is.

Az STARS vizsgálatai és eredményei alapján stratégai terv készül, amely reményünk szerint hosszabb távon a gyógyszerfejlesztések sikerességét növeli, végső soron a betegek gyorsabb modern gyógyszerekhez jutását segíti.

Az OGYÉI 2016-ban hozta létre a Tudományos tanácsadást, azzal a céllal, hogy hatékony és célzott támogatást tudjon nyújtani az egészség megőrzéséért dolgozó fejlesztőknek, annak érdekében, hogy a magyarországi betegek a lehető legkorábban jussanak biztonságos és hatékony termékekhez.

A Tudományos tanácsadás folyamatosan együttműködik az akadémiai szektorral, az egyetemekkel és különféle kutatóhelyekkel. Az ily módon kialakuló szakértői bázis kiváló lehetőséget nyújt a hazai innovációs potenciál hatékony támogatására, így természetes, hogy az intézet csatlakozott a hasonló céllal létrehozott európai szintű kezdeményezéshez. Bízunk benne, hogy a STARS projekt tagjaként, még közvetlenebb, intenzívebb párbeszéd kialakításával, a hatóság továbbra is hozzájárulhat a gyógyszerfejlesztési kutatások eredményességéhez.


Frissítve: 2020.01.17 11:30