1135 Budapest, Szabolcs utca 33.

Tel.: (1) 8869-300, Általános tájékoztatás: 1812

E-mail: info@egeszsegvonal.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatás bejelentő
NOR keresőfelület Minőségi kifogás
magisztrális gyógyszerek

4. Cégkapuból hivatalos ügy indítása az OGYÉI részére ePapíron

4. Cégkapuból hivatalos ügy indítása az OGYÉI részére

Az OGYÉI az elektronikus ügyintézést az e-Papír szolgáltatás segítségével biztosítja. Az e-Papír űrlapokat folyamatosan fogadja a hivatali kapuján, az AVDH szolgáltatás segítségével való hitelesítés után, ami biztosítja az elektronikus űrlapok sértetlenségét és befogadása tényének és időpontjának egyértelmű igazolását. Az e-Papír benyújtása során megcímzett hivatalhoz a beadvány kézbesítését a támogató informatikai rendszer végzi.

A kézbesítéssel kapcsolatos nyugtaüzeneteket, illetve a levelével kapcsolatos hivatali választ a tárhelyén a beérkezett üzenetei közé fogja megkapni, melyet az alábbi címen keresztül érhet el: https://tarhely.gov.hu/levelezes/uzenetek/beerkezett.

 

Az OGYÉI felé küldendő ügy lépései

Felhívjuk figyelmét, hogy CÉGKÉNT akkor tud elektronikusan ügyet indítani az OGYÉI felé, ha rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval ÉS Cégkapu regisztráció során Ön cégkapu megbízottként, vagy az adott cég Cégkapu regisztrációja során ügykezelőként (kapcsolattartó) lett az adott céghez hozzárendelve.

4.1 AZ ÜGYINDÍTÁS MEGKEZDÉSE

Ebben a lépésben lép be a felületre, ahonnan az elektronikus ügy indítható és itt biztosítható, hogy az indítandó ügy a megfelelő postafiókból (magánszemélyként VAGY cégként küldi el) kerüljön elküldésre.

Amennyiben ügyet szeretne indítani az OGYÉI felé, kérjük, látogasson el a https://epapir.gov.hu/ oldalra és lépjen be. A következő oldalképeket fogja látni:

https://ogyei.gov.hu/dynamic/cegkapu/1.png

Kattintson a Kék hátterű „Bejelentkezés” gombra. Ekkor egy azonosítást követően a következő oldal jelenik meg – kérjük, várjon addig, amíg az oldal megjelenik:

Itt kérjük azt a felhasználónevet és jelszót adja meg, amit az Ügyfélkapus belépések során használ, majd kattintson a kék hátterű „BEJELENTKEZÉS” gombra.

Ekkor a megadott adatainak ellenőrzése után a következő oldal jelenik meg:


 

Megjelenik a fenti oldalkép, az Ön személyes adataival kitöltve. Ezeket a személyes adatokat nem kell, de nem is lehet módosítani.

Kérjük, tegyen jelölőt a „CÉGKAPUBÓL KÜLDVE SZERETNÉK E-PAPÍRT BENYÚJTANI” szövegrész előtti jelölőnégyzetbe, így:


Ezután töltse ki a „NEM TERMÉSZETES SZEMÉLY NEVE” és a „NEM TERMÉSZETES SZEMÉLY ADÓSZÁMA” mezőket. A „NEM TERMÉSZETES SZEMÉLY ADÓSZÁMA” mező kitöltése során kérjük, adja meg a cég adószámának első 8 számjegyét. Vigyázzon, a teljes adószámot nem tudja megadni, csak 8 számjegy megadása szükséges és lehetséges. A kék színű, körben elhelyezkedő kérdőjel segítségére lesz a kitöltés során, és ha fölé viszi a kurzort/”egeret,” megjelenik a segítő információ.

Ezáltal a levelet, így a benyújtott elektronikus ügyet nem Önhöz, mint magánszemélyhez, hanem mint az Ön által képviselt CÉGHEZ kötjük. Amennyiben nem cégként küldi az e-papírt (azaz nincs jelölő a „CÉGKAPUBÓL KÜLDVE SZERETNÉK E-PAPÍRT BENYÚJTANI” szövegrész előtt), úgy a beadványt, mint az adott magánszemély, azaz az Ön személyes beadványának tekintjük.

Miután az adószám első 8 számjegyét megadta, az indítandó e-papírt, mint CÉG (jogi személy) fogja küldeni, a megadott adószámú cég nevében, amennyiben Ön a Cégkapu regisztráció során cégkapu megbízottként, vagy az adott cég Cégkapu regisztrációja során ügykezelőként (kapcsolattartó) került az adott céghez hozzárendelésre.

4.2 AZ INDÍTANDÓ ÜGYHÖZ TARTOZÓ CÍMZÉS MEGADÁSA

A címzés során tudja biztosítani, hogy az indítandó ügyet a megfelelő hivatalnak, jelen esetben az OGYÉI-nek küldje.

Ebben a lépésben az indítandó ügyhöz a CÍMZETT-et adja meg. Kezdje el gépelni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nevét, ami rövidesen megjelenik a gépelt szöveg alatt a legördülő listában, kék hátérrel és kattintson rá. A mező kitöltése kötelező.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (EÜGY) – választása esetén a CÍMZETT felett található „Témacsoport” és „Ügytípus” mezők automatikusan kitöltődnek, nem módosíthatók.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Gyógyszer-engedélyezési Főosztály (CESP) – választása esetén kérjük, értelemszerűen töltse ki a CÍMZETT felett található „Témacsoport” és „Ügytípus” mezőket, a beadványnak megfelelően.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Jogi és Személyügyi Főigazgatóság – választása esetén kérjük, értelemszerűen töltse ki a CÍMZETT felett található „Témacsoport” és „Ügytípus” mezőket (csak egy opció választható, az alábbi képnek megfelelően).


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tisztigyógyszerészeti Főosztály (TGYF) – választása esetén kérjük, a CÍMZETT felett található „Témacsoport”-nál válassza ki a régiót, majd az „Ügytípus” mezőt, a beadványnak megfelelően.

 

A „HIVATKOZÁSI SZÁM (HIVATALI)” mezőbe az első újonnan indított elektronikus ügy indításakor nem kell semmit beírnia, kérjük, hagyja üresen a mezőt. Amennyiben egy az OGYÉI-től érkezett levélre vagy cégkapuba érkezett elektronikus ügyre válaszol, kérjük annak az ügynek a hivatkozási számát (iktatószámát) adja meg. A mező kitöltése nem kötelező

A LEVÉL TÁRGYA* mezőbe kérjük a levél tartalmára való szöveges utalást szíveskedjék írni. A mező kitöltése kötelező.

Ezután a LEVÉL SZÖVEGE* mezőbe a levél „kísérőleveleként” írja le az indított ügyre vonatkozó szöveges információkat. Itt a karakterkorlát 32768 betű (sorközzel) beírását engedi, amelyet az alkalmazás a jobb felső oldalon számol és a hátralévő/rendelkezésre álló karaktermennyiséget is feltünteti.


Ezután az eddigieket vagy piszkozatként elmentheti a MENTÉS PISZKOZATKÉNT gomb megnyomásával, vagy tovább léphet a „TOVÁBB A CSATOLMÁNYOKHOZ” gomb megnyomásával a csatolandó dokumentumokhoz.

A piszkozat sikeres mentését a rendszer az alábbi üzenettel jelzi (az oldal felső részén):

 

A „TOVÁBB A CSATOLMÁNYOKHOZ” gomb megnyomásával az eddigieket a rendszer elmenti és lehetőséget ad a csatolmány feltöltéséhez.

 

4.3 AZ INDÍTANDÓ ÜGYHÖZ CSATOLMÁNY RÖGZÍTÉSE ÉS HITELESÍTÉSE

Maga a levél tárgya és szövege korlátozott lehetőséget ad az információk átadására, ezért amennyiben az indítandó ügy terjedelme igényli, melléklet csatolása is lehetséges.

CSATOLMÁNYOK FELTÖLTÉSE

A csatolmányok feltöltéséről a rendszer a felületén részletes tájékoztatást ad.

FONTOS: kérjük, hogy a feltöltendő fájlt úgy nevezzék el, hogy az „beszédes” legyen, a fájl neve utaljon a benne található tartalomra és az indított elektronikus ügyre.

FONTOS: a feltölthető fájlméret 24.0 MB, amit a rendszer ellenőriz. A feltöltendő fájl méretét kérem, hogy feltöltés előtt ellenőrizzék, szükség esetén csökkentsék. A feltöltött fájl méretét a rendszer ellenőrzi, a feltöltött fájlok után a jobb alsó sarokban jelzi. Több fájl is feltölthető, az összesített méretük viszont nem haladhatja meg a 24.0 MB-ot.

A fájl a feltöltés után az oldalon megjelenik az alábbi módon:

Amennyiben rossz fájlt töltött fel, a feltöltött fájl sorának jobb oldalán a „TÖRLÉS” gomb megnyomásával kezdeményezhető a törlés, amit az alábbi képernyőképen szereplő „Megerősítés” felugró ablakon az „IGEN” gomb megnyomásával tud megerősíteni.

OGYÉI a feltöltött fájlokat elektronikus aláírás nélkül is elfogadja, amennyiben azok a küldés során hitelesítve lettek. A hitelesítés NEM a feltöltött dokumentum tartalmát teszi hitelessé (azt a rendszer nem vizsgálja), hanem azt tanúsítja hitelesen, hogy az adott dokumentumot az az akár természetes, avagy jogi személy töltötte fel, akit az Ügyfélkapu/ Cégkapu azonosít. A hitelesítés könnyen elvégezhető az adott fájl sorának jobb oldalán található „HITELESÍTÉS” gombra való rákattintással. A kattintás után a rendszer ismét ellenőrzi a feltöltő személyét és egy idő után eltűnik a „HITELESÍTÉS” gomb, és a „Rendszer által hitelesítve” állapot-oszlopban az adott feltöltött fájl neve mellé „Igen” kerül, ami azt jelenti, hogy a hitelesítés sikeresen megtörtént.

Az alábbi képen a felső dokumentum hitelesítése megtörtént, az alsó nem. (Ezt mutatja, hogy megtalálható még a gomb és a „Nem” felirat jelenik meg a „Rendszer által hitelesítve” oszlopban.

FONTOS: kérjük, az összes olyan feltöltött fájlt hitelesítse, ami nincs elektronikusan aláírva. Az elektronikus aláírással ellátott fájlokat kérjük NE hitelesítse, mert ez küldési problémát okozhat.

Hitelesítés funkcióról tájékoztatást itt olvashat:

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/avdh.html

Amennyiben az összes feltöltött fájlt hitelesítette, az alábbi képet kell, hogy lássa (minden „HITELESÍTÉS” gomb eltűnt).

Ha mégsem szeretné elküldeni az eddig előkészített levelet, azt a „LEVÉL TÖRLÉSE” gombbal törölheti.

A levél szerkesztéséhez is vissza lehet térni, ha módosítani szeretne a levél tárgyában, szövegében vagy a címzésben a „VISSZA A LEVÉL SZERKESZTÉSÉHEZ” gombra kattintva.

Amennyiben mindent megfelelőnek talál, a „TOVÁBB A VÉGLEGESÍTÉSHEZ” gomb megnyomásával a következő képernyőre ér, ahol ellenőrizhető a küldendő levél tartalma.

Itt is adott a lehetőség a levél törlésére, a csatolmányok kezeléséhez való visszatérésre és a levél szerkesztéséhez való visszatéréshez.

 

4.4 A LEVÉL ELKÜLDÉSE

Amennyiben mindent rendben talál, a „KÜLDÉS” gombra való rákattintás után az alábbi képernyőkép jelenik meg:

 

A „KÜLDÉS” gombra való rákattintás után a fenti tájékoztatásnak megfelelően jár el a rendszer, és az ügyfélkapus azonosító(k) megadása után a levél elküldésre kerül.

A küldés után, az alábbi visszaigazolás jelenik meg:

Ezúton hívjuk fel Ügyfeleink figyelmét, hogy itt megtalálják leveleik e-Papír rendszerbeli beadvány-azonosító számát és a kék felirattal szedett linket, amire kattintva levelének hiteles elektronikus példánya letölthető (javasolt). A felület elhagyását követően a beadványhoz tartozó levél letöltése / e-mail címre küldése már nem lehetséges!

Ezután a rendszer a jobb felső óra segítségével visszaszámolva az idő lejártakor automatikusan kilépteti, de a „BELÉPVE, MINT …” gombra kattintva, majd kijelentkezés gombra kattintva is kijelentkezhet.

Újabb levél írását a „VISSZALÉPÉS A KEZDŐ KÉPERNYŐRE” gombbal indíthatja, majd a „TOVÁBB” gombra kattintva kezdheti meg újabb levél küldését.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

· A kézbesítéssel kapcsolatos nyugtaüzeneteket, illetve a levelével kapcsolatos hivatali választ a tárhelyén a beérkezett üzenetei közé fogja megkapni, melyet az alábbi címen keresztül érhet el: https://tarhely.gov.hu A KAÜ-s azonosítás után, a „BEÉRKEZETT” gombra kattintva, majd a „Szűrési feltételek törlése” kék betűs linkre kattintva látja meg a „Feladási igazolást”. Ezt az igazolást olvasás nélkül nem törölheti.

· A levél elkészítésére 10 perc áll rendelkezésére, amiből a hátralévő időt a jobb felső sarokban lévő óra mutatja. Amennyiben ez az idő nem elegendő, az óra újra indítható. 


 

Frissítve: 2020.12.30 11:10